PRAWDZIWKI W OCCIE PRZEPIS
DODATEK DO OBIADU EKO KOLACJA POLECAM SPIŻARNIA/ PIWNICA

PRAWDZIWKI W OCCIE

Grzyby bardzo lubię zbierać od małego. Tym sportem zaraziłam całą moją najbliższą rodzinę. Najmilsze są wspólne wypady do lasu i rodzinna rywalizacja w ilości uzbieranych sztuk prawdziwków oraz konkurs na piękne młode grzybki innych gatunków.
Każdy z nas stara się uzbierać najwięcej i żeby jego zbiory obfitowały w najpiękniejsze i najmłodsze okazy.
Znakomite przy tej okazji są wspólne leśne pikniki. Kanapki smakują jak nie wiem z jakiej restauracji!

okazały borowik wśród trawy
PIĘKNY BURY BOROWIK

PRAWDZIWKI W OCCIE- SKŁADNIKI:

  • całe główki małych prawdziwków
  • 1/4 cebula
  • 1 liść laurowy
  • ok. 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • sól

Proporcje na mały słoiczek.

PRZYGOTOWANIE:

  • grzyby opłukać
  • zagotować w osolonej wodzie, odcedzić
  • do słoika włóż grzyby, liść laurowy, angielskie zielę, gorczycę
  • zalej gorącą zalewą octową
  • pasteryzuj 15-20 minut

ZALEWA OCTOWA

  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 szklanki wody

Zalewę octową zagotować. Pozostałą zalewę można przetrzymywać w lodówce.

borowik wśród igliwia
TEN PRZYSTOJNIAK TAK UKRYŁ SIĘ W IGLIWIU, ŻE NIE ZDĄŻYŁ SIĘ WYBARWIĆ

JAK PASTERYZOWAĆ?
PRZECZYTAJ OSOBNY WPIS O PASTERYZCJI

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *