BROWNIE WG NIGELLI LAWSON
Kucharzy NA SŁODKO POLECAM

BROWNIE WG NIGELLI LAWSON

PRZEPIS NA BROWNIE

SKŁADNIKI

  • 375 g miękkiego niesolonego masła
  • 375 g bardzo dobrej gorzkiej czekolady
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • jeśli lubisz dodaj: 300 g posiekanych orzechów włoskich/ migdałów

    forma do pieczenia 33 x 23 x 5 cm

PRZYGOTOWANIE

  • rozgrzej piekarnik do 180 st. C
  • wyłóż formę papierem do pieczenia/folią aluminiową
  • roztop masło i czekoladę w rondlu z grubym dnem
  • utrzyj jajka z cukrem i wanilią
  • odmierz mąkę do oddzielnej miski i dodaj sól
  • gdy czekolada z masłem się roztopią, odstaw je, żeby przestygły, a następnie wymieszaj z jajkami z cukrem, orzechami i mąką
  • Połącz składniki na gładką masę i przełóż do formy

PIECZ OK. 25 MINUT

UWIELBIAM TEN MOMENT GDY MASA ŁĄCZY SIĘ Z CZEKOLADĄ. LUBIĘ GORZKIE SMAKI, A WY?
OSTATNIO PRZYGOTOWAŁAM BROWNIE W MAŁYCH KOKILACH. PRAWDA, ŻE UROCZO WYGLĄDA?

CIEKAWOSTKA

Pierwsze przepisy pochodzą z 1904 roku. Powstało przez przypadek kiedy amerykańska biliotekarka pani Brown chciała podjąć gości nowym ciastem.
Zapomniała jednak dodać proszku do pieczenia. Ciasto nie udało się. Gospodyni uraczyła nim gości. Ciasto zostało nazwane od nazwiska pani Brown.
ŹRÓDŁO: https://www.kobieta.pl/artykul/brownie-czyli-najpopularniejsze-ciasto-swiata-powstalo-dzieki-pomylce

PS. Życzę spędzenia przyjemnie czasu przy kawie czy herbacie z kawałkiem pysznego brownie.

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *