EKO Kucharzy PORADY SPIŻARNIA/ PIWNICA

PASTERYZACJA

Doświadczonym gospodyniom terminu “pasteryzacja” nie muszę tłumaczyć. Jest ona bardzo przydatna w kuchni. Celem gromadzenia w naturalny sposób zapasów na zimę. Najczęściej stosowana jest pasteryzacja w garnku. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów przez wekowanie.

PAMIĘTAJ!!!
Wekuj w czystych, sterylnych słoikach.

NAJPROSTSZY SPOSÓB PASTERYZACJI
Podgrzanie w odpowiedniej temperaturze i czasie produktów w garnku pod przykryciem.

CZAS PASTERYZACJI zależy od produktu jaki wekujemy.
Produkt ugotowany pasteryzujemy krócej niż produkty surowe.

MÓJ SPOSÓB PASTERYZACJI

  • garnek na dnie wykładam ściereczką
  • układamy słoiki w garnku
  • zalewamy zimną wodą (temperatura wody zbliżona do temperatury zapraw)
  • ilość wody w garnku na wysokość 3/4 słoika
  • przykrywamy pokrywką
  • podgrzewamy

Pasteryzowanie produktów warzywnych/ owocowych/ grzybów gotowanych lub smażonych średnio do 15-20 minut.

Pasteryzowanie produktów mięsnych surowych i gotowanych najczęściej po 1 godzinie dziennie przez 3 dni.

Pasteryzacja warzyw/ owoców surowych powinna trwać od 30 – 40 minut.

PASTERYZACJI MOŻEMY PODDAWAĆ NASTĘPUJĄCE PRODUKTY

  • owoce, warzywa
  • soki warzywne i owocowe
  • kompoty
  • dżemy, powidła
  • grzyby
  • przeciery owocowe i warzywne
  • marynaty np. korniszony, ogórki “warszawskie”
  • dania obiadowe np. gołąbki, bigos
  • przetwory mięsne i mięso

CIEKAWOSTKA

Nazwa pasteryzacja pochodzi od nazwiska Ludwika Pasteura, który wynalazł szczepionkę przeciwko wściekliźnie.

PODOBNE WPISY

OSTATNIE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *