PRZEPIS NA SMACZNY BIGOS BEZ KIEŁBASY
BIGOS BEZ KIEŁBASY- SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki
- 1 kg boczku surowego
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1/2 główki białej kapusty
- 4 duże cebule
- 10 sztuk ziela angielskiego
- 5 sztuk liści laurowych
- 50 g suszonych grzybów
- pieprz, sól, papryka słodka i ostra
BIGOS BEZ KIEŁBASY-PRZYGOTOWANIE:
- zalej grzyby wrzątkiem
- poszatkuj kapustę kiszoną
- włóż kapustę kiszoną do garnka, podlej lekko wodą
- dołóż poszatkowaną kapustę białą
- 2 cebulę pokrój w półpierścienie i dodaj do garnka z kapustą
- wstaw na najmniejszy ogień
- opłucz mięso, pokrój w kostkę 2×2 cm
- rozgrzej patelnię, wrzuć mięso
- posól
- dodaj pokrojone w grubą kostkę 2 cebule
- smaż do zbrunacenia, lekko podlewając wodą i mieszając
- dodaj mięso i grzyby razem z wodą, w której się parzyły do garnka z kapustą



OSTATNIE WPISY
PODOBNE WPISY
Ale mi narobiłaś smaka na bigos, dawno nie jadłam 🙂
Nie pamiętam, żeby ktoś dawał przepis na bigos… 🤔 A przecież jest to nasze Polskie, tradycyjne danie! I takie dobre!❤️ Brawo Ty!❤️