DODATEK DO OBIADU SPIŻARNIA/ PIWNICA

DYNIA. JAK MROZIĆ?

Mrożenie dyni, to dla mnie bardzo ważna jesienna czynność w kuchni.

Dynia to taki nasz polski arbuz. Uważam, że nadal jest bardzo mało znana na naszych stołach. Pamiętam, że największą popularność miała kiedyś jako kompot z dyni lub dynia konserwowana w syropie octowym najczęściej serwowana jako dodatek do mięs. Taką najbardziej uwielbiał mój tatuś i mój teść również. Na wiele lat zniknęła też z naszych stołów.
Cieszę się, że to wspaniałe warzywo z wielkim triumfem wjechało
z powrotem na nasze stoły. W mojej kuchni gości od ponad dwudziestu lat.
Najczęściej przerabiam ją na zupę. Podaję jako dodatek do mięsa z bułką tartą. Surową do chleba w cienkich plastrach. Zdarzają się placuszki dyniowe oraz dodaję do makaronów.

Mrożenie dyni to coroczny jesienny rytuał wykonywany przeze mnie, aby ta pomarańczowa królowa została z nami jak najdłużej.


MROŻENIE DYNII- SKŁADNIKI:

  • dynia,
  • sól.
TO WNĘTRZE ZAWIERA SKARBNICĘ WITAMIN

MROŻENIE DYNII- PRZYGOTOWANIE:

  • dynię kroimy na pół
  • wybieramy miąższ i pestki
  • kroimy w półksiężyce
  • obieramy ze skórki
  • blanszujemy 2 minuty w osolonej wodzie
  • przelewamy na sitku zimną wodą
  • zamrażamy w woreczkach

Dynię podajemy jako dodatek do mięs z bułką tartą lub jako danie jarskie.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  1. Zawsze się zastanawiałam jak przechowywać dynię, zwłaszcza dla dzieciaków. Bo moje bardzo lubią, no i do tego fajnie mieć zapas nie tylko w sezonie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *