ZASTOSOWANIE PESTEK DYNI
EKO Kucharzy OSZCZĘDZANIE SPIŻARNIA/ PIWNICA

DYNIA. WYKORZYSTAJ JEJ PESTKI !

Pestki dyni to wartościowe nasiona naszej królowej jesieni, którą ja osobiście uwielbiam. Kiedy zaczynamy je chrupać, trudno zaprzestać, ale na pewno są one skarbnicą witamin.

PESTKI DYNI- WITAMINY I MINERAŁY:

💛 witaminę E,
💛 witaminę C, 
💛 tiaminę, ryboflawinę, niacynę, 
💛 kwas foliowy,
💛 witaminę B6, a także witaminy A i K
💛minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Można je wykorzystać jako prażone do zup, sałatek oraz innych potraw, pieczenia chleba i jako przekąska.

PESTKI DYNI-PRZYGOTOWANIE:

  • rozkrój dynię
  • wybieramy miąższ z pestkami
  • pestki wybieramy z miąższu
  • rozkładamy najlepiej na tackach
  • suszymy

PESTKI DYNI- ZALETY

  • wzmacniają odporność
  • przeciwdziałają miażdżycy
  • wspierają w czasie menopauzy
  • zapobiegają rozwojowi raka
  • wpływają na nasz dobry sen
  • mają dobry wpływ na układ nerwowy
  • znakomite dla układu pokarmowego
  • przeciwdziałają cukrzycy
  • wzmacniają męską seksualność

Zalety pestek, które wymieniłam na pewno są cenne, ale nie wolno się na nich opierać w przypadkach choroby czy jakichkolwiek dolegliwości. Mają one charakter informacyjny.

Żmudna praca, ale warta tych bogactw 💛

CIEKAWOSTKA

W miejscowości Bikschote w Belgii odbywają się od 2004 roku mistrzostwa Europy w wystrzeliwaniu dyni w dal z katapulty, procy czy armaty.

Więcej informacji na temat tego warzywa znajdziecie w tym linku.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dynia

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *