KISZENIE KAPUSTY W DOMU
EKO Kucharzy SPIŻARNIA/ PIWNICA

KISZONA KAPUSTA

Kiszona kapusta to moim zdaniem jesienny hit. Jesień sprzyja robieniu zapasów na zimę. My ludzie jak i zwierzęta staramy się zapełnić nasze spiżarnie gromadzonym jedzeniem. My potrafimy robić z darów lata i jesieni przeróżne przetwory. Zachęcam Was do zrobienia swojej pysznej, zdrowej i naturalnie kwaśnej kapusty.

KISZONA KAPUSTA SKŁADNIKI:

  • 1 kapusta około 3 kg
  • sól 2 łyżki
  • 2 słoiki 1 l pojemności

PRZYGOTOWANIE:

  • obrywamy brzydkie liście z kapusty 
  • kapustę myjemy
  • szatkujemy bez głąba 
  • wsypujemy sól i mieszamy
  • pozostawiamy na 20 minut
  • słoje dokładnie myjemy
  • po 20 minutach ponownie mieszamy
  • wkładamy garść kapusty do słoja i ubijamy drewnianą ubijaczką lub trzonkiem od tłuczka
  • układamy warstwowo i mocno ubijamy tak aby nie pozostawało powietrze

Kapusta po 2 do 3 tygodni nadaje się do spożycia 🙂

kiszona kapusta
SZATKOWNICA BARDZO PRZYDATNA

CIEKAWOSTKA

Ciekawostką są obchodzone święta kapusty kiszonej w Stanach Zjednoczonych w Phpels. Festiwal kiszonej kapusty “kraufest”, który odbywa się w niemieckiej miejscowości Leinfelden-Echterdingen i odwiedza go 40 tysięcy ludzi. U nas w kraju króla i królową kapusty wybiera się w Charsznicy w województwie małopolskim, gdzie rejon ten słynie z wysokiej jakości kapusty kwaszonej.

PS.
Kapusta kiszona jest źródłem witamin, naturalnym probiotykiem oraz wzmacnia odporność naszego organizmu. Jeżeli chcecie dowiedzieć się na jej temat więcej odsyłam do linku.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kapusta_kwaszona

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

    1. Marchewka to rzecz gustu, a kminek pomimo tego, że zdrowy nie każdy go toleruje, podobnie jak ser smażony z kminkiem lub bez, a poza tym nie do każdego dania pasuje z tymi dodatkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *