PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ
POLECAM

ZUPA GRZYBOWA

Zupa grzybowa należy do tradycyjnych polskich zup gotowanych jesienią. Bardzo pożywna, aromatyczna a jednocześnie dająca dużo satysfakcji, ponieważ przeważnie powstaje z samodzielnie uzbieranych okazów.
Może być absolutnie bezmięsnym daniem.

ZUPA GRZYBOWA-SKŁADNIKI:

  • grzyby suszone (2 szklanki suszonych grzybów)
  • pietruszka korzeń 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • seler ¼
  • cebula 1 szt.
  • ocet (do zakwaszenia ok. łyżka)
  • angielskie ziele 5 kulek
  • liść laurowy 3 szt.
  • nać pietruszki
  • gałązka suszonego lubczyku (jeśli posiadasz w swoich zapasach)
  • śmietana kremówka 30% 250 ml
  • mąka (do przygotowania zagęszczenia)
  • sól 2 łyżeczki
zupa grzybowa

PRZYGOTOWANIE:

  • grzyby zalewamy wrzątkiem na 1h
  • wlewamy grzyby wraz z powstałym wywarem do garnka, dolewamy 2 l wody, wsypujemy sól i zagotowujemy
  • dodajemy warzywa, liść laurowy, angielskie ziele, lubczyk
  • gotujemy ok. 1,5-2 h na małym ogniu
  • warzywa wyciągamy z wywaru, ucieramy je na tarce o grubych oczkach (z wyjątkiem cebuli) przygotowujemy zaklepkę z mąki, wlewamy śmietanę, dodajemy utarte warzywa, dosmakowujemy octem, solą

Tak przygotowana zupa grzybowa nadaje się już do objadania się.
Smacznego.
Zupę można gotować z jednego gatunku grzybów lub uzbieranej mieszanki różnych gatunków. W kuchni polskiej najczęściej podaje się ją z makaronem lub kluskami zaprawioną śmietaną. Takie przepisy podawały zarówno Lucyna Ćwierczakiewiczowa jak i Wincenta Zawadzka w swoich książkach kucharskich.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_grzybowa

CIEKAWOSTKA

W kuchniach zachodnioeuropejskich przeważnie gotuje się zupę krem z grzybów. W 1934 roku Campbell Soup Company rozpoczął produkcję zupy krem w puszcze.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  1. Ojej, z ziemniakami? U nas z makaronem. Grzybowa mojej mamy to mistrzostwo świata. Ja też już się jej nauczyłam, no ale ta od mamy jakaś trochę lepsza 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *