NIE MARNUJ JEDZENIA
EKO PORADY SPIŻARNIA/ PIWNICA

NIE MARNUJ JEDZENIA !!!

Święta- czas, na który wszyscy się cieszymy. Nie myślę o prezentach, chociaż najmłodsi na pewno. Przyjemność sprawiają nam wspólnie spędzone chwile z najbliższymi, spotkania z dawno nie widzianymi osobami. Spoglądanie na wypoczęte, uśmiechnięte, odprężone buzie domowników.
Ogromne zadowolenie daje nam rodzinne (gromadne) biesiadowanie przy suto zastawionym stole. Oczywiście w naszej naturze siedzi zakorzeniona zasada : “ZASTAW SIĘ , A POSTAW SIĘ”.

Swojego majątku rozumie się nie oddajemy. Jednak jak szeroko trąbią media, to Polacy potrafią się zadłużyć na święta. W każdym naszym domu jedzonka musi być nadmiar. Pewnie wszyscy myślimy o tych, którym brakuje pożywienia, staramy się też ich obdarować. Ciągle nie umiemy wyliczyć ilości jedzenia, żeby nie pozostawało nam ono w nadmiarze. Pomoc dla potrzebujących działa przy zbiorowych akcjach.
W zasięgu wzroku będący w potrzebie nam umykają. Chciałabym wystąpić z propozycją, którą już przetestowałam czwarty rok.

PODPOWIEDZI

Otóż, po podsumowaniu pozostałości poświątecznych,
stwierdziłam, że należy zapotrzebowanie zakupowe bardzo mocno okroić. Dlatego, po przeprowadzeniu remanentu stworzyłam listę potrzebnych produktów, która jak wcześniej podałam istnieje i z niej korzystam.
Drugim ekonomicznym kluczem może być wykorzystanie pozostałych potraw na inne przetworzone sposoby.
Pamiętajcie, pierogi zawsze możecie zamrozić lub odsmażyć na patelni.
Ja zamrażam pojedynczo każdy pieróg na tacce, żeby się nie skleiły, a potem lądują w zamrażarce. Uwierzcie, zamrożone pierogi dobrze podane wcale nie są gorsze od świeżych.
Nie wiem jakie zwyczaje panują w Waszych domach, ale pamiętajcie wszystkie potrawy można w inny wyjątkowy sposób wykorzystać.

Potrawy w occie czy w oliwie się nie zepsują, spokojnie możecie je przetrzymać. Jeżeli zostaną smażone czy pieczone ryby to podajcie na obiad
z ziemniakami, tłuszczem od ryby i dowolnym warzywnym dodatkiem.
Pozostałe pieczywo zamroźcie, przyda się na grzanki lub odświeżcie w tosterze albo wykorzystajcie na zapiekanki z pozostałymi po wigilijnej kolacji pieczarkami (wędliny mile wskazane).
Słodkie placki też można mrozić, nie wiem tylko co upiekliście, przypuszczam, że wszystko wyśmienite i przesmaczne więc już jest w brzuszkach i przechodzi do bioderek. Jednak jeżeli są to ciasta na bazie drożdży lub biszkoptu to swobodnie możecie zamrozić. Wyroby ciastkarskie przekładane kremami zamrozić, po przyjściu z pracy do kawy jak znalazł.
Każde niezjedzone pieczenie też przechowacie w zamrażarce. Przyda się na lukę w menu.
Podzielmy się z potrzebującymi, może nawet za ścianą, czy płotem ktoś jest pozostawiony sam sobie, a my go nie zauważyliśmy.

EKONOMICZNIE-KULINARNE PORADY

  • pierogi zamrozić
  • kapusta z grzybami zamrozić (lub zagotować w słoikach naturalnie jak mamy czas)
  • z pozostałej kapusty, grzybów zrobić paszteciki w cieście francuskim(przy braku czasu posiłkujcie się kupionym)
  • ciasto zamrozić(jak wcześniej podałam, które można)
  • ryby, pieczenie, podać na poświąteczny obiad
  • z nadmiaru ryby np. zrobić pastę do chleba
  • można komponować sałatki
  • z pozostałych owoców również proponuję sałatki
  • zupy zamrozić
  • dania w occie czy oliwie dłużej zachowują świeżość
  • nadmiar pieczywa zamrozić
  • pieczywo wykorzystać na grzanki, zapiekanki
  • szynki, wędliny zamrozić i później wykorzystać na pizzę
  • kiełbasy można podać na obiad w sosie musztardowym lub chrzanowym
  • mięsa pieczone też można mrozić
  • mięsa przerobić na pasztet

ZASADY ZAMRAŻANIA

  • Chcę zaznaczyć, że mrożenie żywności to najlepszy sposób na jej przechowywanie
  • Pamiętać należy jednak o odpowiedniej temperaturze w zamrażarce(-18 C lub niżej)
  • Ważne jest opisanie zamrożonego jedzenia
  • Surowe też opisujemy
  • Zamrażamy w przeznaczonych do tego workach lub pojemnikach w słoikach też można(żeby nie traciły wilgoci)
  • jedzenie wkładane do mrożenia musi być zimne
  • zamrażaj mniejsze porcje, żeby ponownie nie zamrażać
  • podpisuj wszystkie produkty, które mrozisz(zapisuj również datę)
  • odmrażaj produkty w lodówce( sprawdź czy nadaje się do spożycia)
  • odmrożone jedzenie zużyj najlepiej przed upływem dwóch dni

NA JAK DŁUGO WOLNO ZAMRAŻAĆ

  • RYBY około 4-6 miesięcy
  • DANIA UGOTOWANE,UPIECZONE około kilka miesięcy
  • WIEPRZOWINA około 6 miesięcy
  • WOŁOWINA, CIELĘCINA nawet 8 miesięcy
  • MIELONE MIĘSA 2 miesiące
  • OWOCE 5 miesięcy
  • WARZYWA 3-6 miesięcy
  • CIASTA do 6 miesięcy
  • PIECZYWO do 3 miesięcy

ZASADA 3xZ

ZAPLANOWAĆ, ZAPISAĆ, ZWERYFIKOWAĆ plus konsekwencje. Ta zasada pomoże Wam w organizacji różnych uroczystości.

PS. A’propos przypadkiem trafiłam na schowane w szufladzie ćwiczenia na umięśnione nogi, oczywiście mogą się przysłużyć również na inne części ciała. Od piątku zaczynam je doładowywać.

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  1. Z żoną robimy tylko 3-4 potrawy i to na 2-3 porcje. Dzięki temu nic nie wyrzucamy, bo wszystko znika w ciągu 2 dni. Ewentualnie zapas pierogów, ale to mrozimy więc też się nic nie marnuje.

  2. W tym roku nareszcie udało mi się zrobić tyle, ile damy radę zjeść. Nc nie musialam mrozić czy zastanawiać się co z tym jedzeniem zrobić. Dodam że w te święta postanowilam wypocząć i zaopatrzylam się w produkty ze sklepu 😀 Święta w tym roku na luzie ale było warto i super że nie miałam właśnie problemów typu gdzie to wszytsko zmieścić. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *