Chleb pszenno-żytni na zakwasie to dzieło opracowane i perfekcyjnie przygotowane przez mojego męża.
Ponieważ wybrzydzałam na przeróżne chleby kupowane w sklepach,
dlatego stwierdził, że będzie wypiekał nasz chlebek domowy.
W związku z tym, będzie to chleb na zakwasie. Godna uwagi jest dbałość mojego męża o zakwas, traktuje go jak żywą istotę. Bez wątpienia taki zakwas żyje. Mój mężuś codziennie go karmi, żeby miał się dobrze i był przydatny do następnego wypieku. Przede wszystkim uświadomił mi jakie zdrowe walory posiada takie pieczywo. Oświecił mnie o zawartości węglowodanów i błonnika bardzo istotnych dla pracy naszych jelit. Zaznajomił również, że ma on niższy indeks glikemiczny niż chleb pieczony z dodatkiem drożdży.
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI PRODUKTY:
- mąka pełnoziarnista żytnia 1 kg
- mąka pełnoziarnista pszenna 1 kg
- sól 5 łyżeczek
- cukier lub miód 2 łyżeczki
- ziarna lnu 5 łyżek
- ziarna dyni 2 łyżki
- szczypta czarnuszki (ma intensywny zapach)
- smalec (do wysmarowania foremek)
- woda przegotowana
- foremki keksowe 4
ZAKWAS
DZIEŃ 1
- woda przegotowana 1 szklanka
- mąka żytnia pełnoziarnista 1 szklanka
- naczynie 5 l
- temperatura wody pokojowa
Produkty łączymy (konsystencja ciasta jak na naleśniki), odstawiamy na 24 godz. Zakwas przykrywamy serwetką.
DZIEŃ 2
- dolewamy 1/2 szklanki wody przegotowanej
- dosypujemy 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej(dokładnie mieszamy)
- odstawiamy na 12 godz., czynność powtarzamy przez 4 dni
DZIEŃ WYPIEKU
Przygotować 1 l wody przegotowanej(temperatura pokojowa)
Wsypać do naczynia(ja używam garnek) 1 kg mąki żytniej i 1 kg mąki pszennej, zakwas, len, czarnuszkę, dynię. Dolewać wodę w zależności jak będzie chłonęło ciasto.
Wyrabiać ciasto około 15 min. Ciasto musi odchodzić od ręki. Odstawić na 20 minut i ponownie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonych foremek na wysokość 1/2 foremki
Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub dłużej
Piec w piekarniku około 55 minut w temperaturze 185 C
Żeby skórka miała ładny połysk pędzlować wodą lub zraszać
Po upieczeniu i wyjęciu z pieca pozostawić chleb na 5 minut w foremkach następnie wyjąć na podkładki aby nie sparował.


PS. W naczyniu po zakwasie przyrządzam dalej nowy zakwas tych samych podanych proporcjach. Wypiek chleba u nas odbywa się raz w tygodniu.
Polecam przepis na ZAKWAS NA CHLEB
CIEKAWOSTKA
Mrożony chleb dostępny w marketach może zawierać L-cysteinę (jest pozyskiwana ze świńskiej szczeciny, ptasich piór oraz ludzkich włosów). Po co? Po to, żeby struktura chleba była idealna- miękka. Środek jest oznaczony symbolem E-920. W UE zabronione jest pozyskiwanie L-cysteiny z włosów ludzkich.
OSTATNIE WPISY
PODOBNE WPISY
Wygląda wspaniale i na pewno jest pyszny. Choć jak rzadko jem chleb ze względu na delikatne jelita 🙂 Pysznych wypieków życzę.
Dziękuję! Piekąc własny chleb wiem co jem! Mnie bardzo szkodziły kupowane wypieki.
Od dawna przymierzam się do własnego chleba i jakoś nie mogę się zebrać, Ale w tym roku to już musi się udać! 🙂
Zachęcam, wcale nie wymaga tak wiele pracy. Własny wypiek daje pewność co w produkcie się znajduje.
Tyle razy sobie obiecuję upieczenie chleba, ale jakoś nie mogę zebrać się w sobie 🙁
Muszę spróbować upiec taki chleb 🙂 Musi być pyszny 🙂
Nie ma jak swój chlebuś!♥️♥️♥️ Kiedyś też robiłam! Pycha!🙂
Prawda, w tej kwestii mój mężuś jest perfekcyjny!