EKO KOLACJA Kucharzy POLECAM ŚNIADANIE

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI (pełnoziarnisty na zakwasie)

Dzieło opracowane i perfekcyjnie przygotowane przez mojego męża.
Ponieważ wybrzydzałam na przeróżne chleby kupowane w sklepach,
dlatego stwierdził, że będzie wypiekał nasz chlebek domowy.
W związku z tym, będzie to chleb na zakwasie. Godna uwagi jest dbałość mojego męża o zakwas, traktuje go jak żywą istotę. Bez wątpienia taki zakwas żyje. Mój mężuś codziennie go karmi, żeby miał się dobrze i był przydatny do następnego wypieku. Przede wszystkim uświadomił mi jakie zdrowe walory posiada takie pieczywo. Oświecił mnie o zawartości węglowodanów i błonnika bardzo istotnych dla pracy naszych jelit. Zaznajomił również, że ma on niższy indeks glikemiczny niż chleb pieczony z dodatkiem drożdży.

PRODUKTY

  • mąka pełnoziarnista żytnia 1 kg
  • mąka pełnoziarnista pszenna 1 kg
  • sól 5 łyżeczek
  • cukier lub miód 2 łyżeczki
  • ziarna lnu 5 łyżek
  • ziarna dyni 2 łyżki
  • szczypta czarnuszki (ma intensywny zapach)
  • smalec (do wysmarowania foremek)
  • woda przegotowana
  • foremki keksowe 4

ZAKWAS

DZIEŃ 1

  • woda przegotowana 1 szklanka
  • mąka żytnia pełnoziarnista 1 szklanka
  • naczynie 5 l
  • temperatura wody pokojowa
    Produkty łączymy (konsystencja ciasta jak na naleśniki), odstawiamy na 24 godz. Zakwas przykrywamy serwetką.

DZIEŃ 2

  • dolewamy 1/2 szklanki wody przegotowanej
  • dosypujemy 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej(dokładnie mieszamy)
  • odstawiamy na 12 godz., czynność powtarzamy przez 4 dni

DZIEŃ WYPIEKU


Przygotować 1 l wody przegotowanej(temperatura pokojowa)
Wsypać do naczynia(ja używam garnek) 1 kg mąki żytniej i 1 kg mąki pszennej, zakwas, len, czarnuszkę, dynię. Dolewać wodę w zależności jak będzie chłonęło ciasto.
Wyrabiać ciasto około 15 min. Ciasto musi odchodzić od ręki. Odstawić na 20 minut i ponownie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do natłuszczonych foremek na wysokość 1/2 foremki
Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub dłużej
Piec w piekarniku około 55 minut w temperaturze 185 C
Żeby skórka miała ładny połysk pędzlować wodą lub zraszać
Po upieczeniu i wyjęciu z pieca pozostawić chleb na 5 minut w foremkach następnie wyjąć na podkładki aby nie sparował.

JAK UPIEC DOMOWY CHLEB
JAK UPIEC DOMOWY CHLEB

PS. W naczyniu po zakwasie przyrządzam dalej nowy zakwas tych samych podanych proporcjach. Wypiek chleba u nas odbywa się raz w tygodniu.

CIEKAWOSTKA

Mrożony chleb dostępny w marketach może zawierać L-cysteinę (jest pozyskiwana ze świńskiej szczeciny, ptasich piór oraz ludzkich włosów). Po co? Po to, żeby struktura chleba była idealna- miękka. Środek jest oznaczony symbolem E-920. W UE zabronione jest pozyskiwanie L-cysteiny z włosów ludzkich.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *