KOLACJA Kucharzy POLECAM ŚNIADANIE

PASZTET WARZYWNY WG Jadłonomia

Uwielbiam tradycyjny pasztet z mięsa. Ten przygotowany wg przepisu M. Dymek (blog Jadłonomia) szczerze mnie zaskoczył. Pasztet warzywny przygotowała moja córka Jagoda. Delikatnie zmieniła przepis, ale tylko troszeczkę ze względu na brak składników w domu.

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
szklanka zmielonych orzechów laskowych
100 ml oleju roślinnego (można użyć trochę mniej)
marchew 2 szt.
pietruszki 2 szt. (córka w lodówce miała 1 i pasztet uznaję za udany)
por 1 szt. (biała część)
seler naciowy 2 laski (córka pominęła ten produkt)
2 ząbki czosnku (można zmniejszyć ilość czosnku)
sos sojowy 2-3 łyżki
ziele angielskie 2 ziarna
liście laurowe 2 szt.
majeranek 1 łyżeczka
posiekana pietruszka 1 łyżeczka
lubczyk ½ łyżeczki
tymianku ½ łyżeczki
gałka muszkatołowa ok. 2 łyżki
sól i pieprz

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm

PRZYGOTOWANIE- PASZTET WARZYWNY

  1. Por pokrój na cienkie talarki, rozgrzej olej na patelni. Dodaj por, liście laurowe, ziele angielskie i smaż aż por będzie szklisty.
  2. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce, a seler naciowy pokrój w cienką kostkę, czosnek posiekaj.
  3. Gdy por będzie gotowa, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj starte warzywa, seler i posiekany czosnek. Duś na patelni ok. 10 – 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Umieść wszystkie składniki w dużej misce. Zbleduj na gładką masę. Dosmakuj solą i pieprzem.
  5. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

PIECZ OK. 30-45 min. w temp. 200 st.
PASZTET WARZYWNY GOTOWY !!! SMACZNEGO 🙂

Marta Dymek radzi:

  • Żeby pasztet  nie miał wilgotnego spodu najlepiej jest piec go w foremce posmarowanej olejem lub grubo wysypaną bułką tartą
  • Jeśli po upływie czasu pasztet nie ma złotego wierzchu należy dopiekać go kolejne 10 – 15 minut.

Polecam jeść pasztet ze świeżo wypieczonym chlebem domowej roboty. A przepis znajdziesz TU.

PRZEPIS MARTY DYMEK ZNAJDZIESZ TUTAJ.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *