Kucharzy POLECAM

JABŁECZNIK NA KRUCHYM SPODZIE – SZARLOTKA

Jabłecznik-polska szarlotka czyli mówiąc po polsku ciasto z jabłkami. To placek pieczony w naszym kraju od zarania. Moja mamuś była naszą rodzinną mistrzynią wypieków i jak nie miała czasu na bardziej wykwintne ciasto to piekła szybciutko jabłecznik. Nie wiem dlaczego dzisiaj nie mówi się po prostu “upiekłam jabłecznik” tylko używamy obcojęzycznego zwrotu “szarlotka”. Czyżbyśmy wstydzili się swojego języka czy naszego spolszczonego czy rodzimego wypieku? W ogóle ostatnio zapominamy o naszych dawnych tradycyjnych daniach i wypiekach. Nasza kuchnia przecież szczyci się bogactwem przeróżnych słodkości i potraw w postaci gotowanej, pieczonej czy smażonej (i to zdrowych).

KRUCHE CIASTO

  • kostka masła
  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 300 gram
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

Zagnieść ręcznie lub mikserem (prawidłowo powinno być siekane nożem na stole lub stolnicy), zrobić dwie równe kulki i odstawić do lodówki na godzinę.

NADZIENIE

  • jabłka 1 1/2 kg
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy 2 łyżki

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, dodać cukier i cynamon. Smażyć do odparowania i zmiękczenia owoców. W razie potrzeby można doprawić.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
Z jednej kulki ciasta wykleić spód.
Spód podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po podpieczeniu spodu nałożyć nadzienie.
Z drugiej kulki ciasta zrobić kruszonkę na wierzch szarlotki i ponownie włożyć do piekarnika.

Piec 40-50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

AROMATYCZNA I CHRUPIĄCA SZARLOTKA CYNAMONOWA

Szarlotkę można podmienić na inne ciasto nadziane różnymi innymi sezonowymi owocami.
Pamiętajmy aby nadzienie nie było zbyt mokre, bo rozmoczy kruche ciasto

CIEKAWOSTKA

Ciasto to jest przypisywane Marie-Antoine’owi Carême’owi szefowi kuchni i cukiernikowi francuskiemu. Carême miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.
ŹRÓDŁO:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szarlotka https://pl.wikipedia.org/wiki/Jab%C5%82ecznik

PS. Podawać można z bitą śmietaną i lodami. Smacznego!

OSTATNIE WPISY

PAPROC WIOSNA

WIOSNA W BUDZISZEWKU- fotorelacja

WIOSNA! Cieszmy się, że już nadeszła! Tak wyczekiwana! W czwartek jadąc do mojej samotni zobaczyłam na niebie cudne zjawisko. Powrót ptaków z ciepłych krajów! Klucz za kluczem i za kluczem klucz! Sunęły spokojnie po niebie. Z daleka widok ten przypominał czarną pajęczynę usnutą na błękitnym niebie, która się po nim naturalnie i rytmicznie przemieszczała. Przepiękny […]

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 komentarzy
PRZEJDŹ NA PRAKTYCZNĄ STRONĘ PERFEKCYJNOŚCI

PRAKTYCZNY PERFEKCJONIZM

Jestem PERFEKCJONISTKĄ !!! Przyznaję. Czy jest mi z tym źle? Nie. Zorientowałam się, że mój perfekcjonizm łączy się z wrażliwymi zmysłami. Bo czy drażniłaby mnie plama na podłodze, gdyby nie wzrok, który dopatrzy się każdego szczegółu???Bywały chwile, gdy próbowałam porzucić mój perfekcjonizm. Postanowiłam, że w domu nie robię nic. Zrobię obiad, pobawię się z dzieckiem […]

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 komentarzy
POLE PEŁNE CHABRÓW

DLACZEGO ROZMAWIAM Z ROŚLINAMI?

Nie wiem nawet czy to jest trafne pytanie, dlaczego rozmawiam z roślinami? Rozmawiam, bo lubię! Tak, po prostu! Czy to źle? Uważam,że nie! Przecież one żyją, ruszają się, oddychają, wydają nasiona (czyli swoje dzieci) tzn. rozmnażają się, lubią dobrze się odżywiać, a tak w ogóle wszystkie są bardzo piękne! Porywające są zarówno te szlachetne jak […]

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 komentarzy
TĘSKNOTA

ŚWIAT SIĘ KRĘCI I BĘDZIE SIĘ KRĘCIĆ

Muszę wylać moje myśli na przysłowiowy papier, wirtualny papier. Męczą mnie, może niepotrzebnie, ale są szalenie uciążliwe i sądzę, że na pewno rozwiążą się same. Ponieważ my na nie, nie mamy wpływu. Mamy jednak wpływ na nasze zachowania w czasie tego dziwnego zjawiska, jakim jest pandemia. Człowiek tak naprawdę potrzebuje drugiego człowieka. Łatwiej nam się […]

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 komentarzy

CHLEB Z OLIWKAMI

Nie jadłam wcześniej takiego chlebka i nie piekłam. Podarowała mi go do skosztowania moja córa Jagoda. Muszę przyznać, że nie przepadam za oliwkami. Zawsze traktowałam je bardziej dekoracyjnie niż konsumpcyjnie. Mimo to w tej postaci połechtało moje podniebienie. Kromka chleba świetnie współgra z samym masłem, a podgrzewając go w tosterze uwalnia się aromat oliwek. SKŁADNIKI […]

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2 komentarze

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  1. To moje ulubione ciasto. Z tym, że ja mam trochę inne proporcje składników na ciasto i nie dodaje prostu do pieczenia. Ale twoje wygląda pysznie i pewnie też tak smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *