Kucharzy POLECAM PRZEPISY

JABŁECZNIK NA KRUCHYM SPODZIE – SZARLOTKA

Jabłecznik-polska szarlotka czyli mówiąc po polsku ciasto z jabłkami. To placek pieczony w naszym kraju od zarania. Moja mamuś była naszą rodzinną mistrzynią wypieków i jak nie miała czasu na bardziej wykwintne ciasto to piekła szybciutko jabłecznik. Nie wiem dlaczego dzisiaj nie mówi się po prostu “upiekłam jabłecznik” tylko używamy obcojęzycznego zwrotu “szarlotka”. Czyżbyśmy wstydzili się swojego języka czy naszego spolszczonego czy rodzimego wypieku? W ogóle ostatnio zapominamy o naszych dawnych tradycyjnych daniach i wypiekach. Nasza kuchnia przecież szczyci się bogactwem przeróżnych słodkości i potraw w postaci gotowanej, pieczonej czy smażonej (i to zdrowych).

KRUCHE CIASTO

  • kostka masła
  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 300 gram
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

Zagnieść ręcznie lub mikserem (prawidłowo powinno być siekane nożem na stole lub stolnicy), zrobić dwie równe kulki i odstawić do lodówki na godzinę.

NADZIENIE

  • jabłka 1 1/2 kg
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy 2 łyżki

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, dodać cukier i cynamon. Smażyć do odparowania i zmiękczenia owoców. W razie potrzeby można doprawić.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
Z jednej kulki ciasta wykleić spód.
Spód podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po podpieczeniu spodu nałożyć nadzienie.
Z drugiej kulki ciasta zrobić kruszonkę na wierzch szarlotki i ponownie włożyć do piekarnika.

Piec 40-50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

AROMATYCZNA I CHRUPIĄCA SZARLOTKA CYNAMONOWA

Szarlotkę można podmienić na inne ciasto nadziane różnymi innymi sezonowymi owocami.
Pamiętajmy aby nadzienie nie było zbyt mokre, bo rozmoczy kruche ciasto

CIEKAWOSTKA

Ciasto to jest przypisywane Marie-Antoine’owi Carême’owi szefowi kuchni i cukiernikowi francuskiemu. Carême miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.
ŹRÓDŁO:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szarlotka https://pl.wikipedia.org/wiki/Jab%C5%82ecznik

PS. Podawać można z bitą śmietaną i lodami. Smacznego!

OBSERWUJ MNIE I POLUB:

  1. To moje ulubione ciasto. Z tym, że ja mam trochę inne proporcje składników na ciasto i nie dodaje prostu do pieczenia. Ale twoje wygląda pysznie i pewnie też tak smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

https://www.instagram.com/praktycznie_perfekcyjna/