KISZONA CEBULA
EKO Kucharzy SPIŻARNIA/ PIWNICA

KISZONA CEBULA

Kiszenie jest najstarszą metodą na zachowanie wartości odżywczych w warzywach. Cebula jest dostępna zimą w sklepach, a więc możemy korzystać z zawartych w niej witamin w postaci surowej czy dodając do potraw.
Proponuję Wam jednak kiszoną cebulę, która w smaku nie posiada ostrego zapachu i swojej intensywności. Za to, jak wszystkie kiszonki jest skarbnicą witamin. Niech od dzisiaj, na Waszych stołach zagości zdrowa cebula kiszona !

SKŁADNIKI

  • czerwona lub biała cebula ok. 5 szt.
  • woda 1 litr
  • sól 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

  • Pokrój cebulę w cienkie plastry
  • Ułóż cebulę w słoiku (dobrze, żeby plastry nie pływały ponad powierzchnią wody)
  • Przegotuj wodę, wsyp sól, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu, zalej cebulę solanką
  • Od góry słoika zostawiamy 3 cm odległości. Potrząsamy delikatnie słoikiem żeby uszły pęcherzyki powietrza i zakręcamy lub zmykamy słoik sprężyną.
  • Odstawiamy na podstawce lub talerzyku. Po tygodniu jest gotowa do spożycia, ale jeśli wolisz bardziej kwaskowy smak to poczekaj 2 tygodnie.
  • Przechowuj w lodówce
"zdrowa kiszona cebula w salaterce"
KISZONA CEBULA-BIAŁA.
CEBULA POKROJONA W PLASTRY (UKŁADAJ W SŁOIKU OD NAJMNIEJSZYCH DO NAJWIĘKSZYCH PLASTRÓW).

PS. Polecam przepis na kiszone buraki. Znajdziesz go TUTAJ.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *