Kiszenie jest najstarszą metodą na zachowanie wartości odżywczych w warzywach. Cebula jest dostępna zimą w sklepach, a więc możemy korzystać z zawartych w niej witamin w postaci surowej czy dodając do potraw.
Proponuję Wam jednak kiszoną cebulę, która w smaku nie posiada ostrego zapachu i swojej intensywności. Za to, jak wszystkie kiszonki jest skarbnicą witamin. Niech od dzisiaj, na Waszych stołach zagości zdrowa cebula kiszona !
SKŁADNIKI
- czerwona lub biała cebula ok. 5 szt.
- woda 1 litr
- sól 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE-kiszona cebula
- Pokrój cebulę w cienkie plastry
- Ułóż cebulę w słoiku (dobrze, żeby plastry nie pływały ponad powierzchnią wody)
- Przegotuj wodę, wsyp sól, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu, zalej cebulę solanką
- Od góry słoika zostawiamy 3 cm odległości. Potrząsamy delikatnie słoikiem żeby uszły pęcherzyki powietrza i zakręcamy lub zmykamy słoik sprężyną.
- Odstawiamy na podstawce lub talerzyku. Po tygodniu jest gotowa do spożycia, ale jeśli wolisz bardziej kwaskowy smak to poczekaj 2 tygodnie.
- Przechowuj w lodówce

CEBULA POKROJONA W PLASTRY (UKŁADAJ W SŁOIKU OD NAJMNIEJSZYCH DO NAJWIĘKSZYCH PLASTRÓW)

PS. Polecam przepis na kiszone buraki. Znajdziesz go TUTAJ.
OSTATNIE WPISY
PODOBNE WPISY