DODATEK DO OBIADU KOLACJA Kucharzy OBIAD POLECAM

GOTOWANY BATAT z autorską sałatką

SKŁADNIKI

  • batat
  • dynia makaronowa (lub inny gatunek)
  • brukselka
  • papryka
  • pomarańcz
  • por
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • papryka słodka mielona
  • masło
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

WARZYWA GOTOWANE

  • batat, brukselkę i dynię ugotuj w osolonej wodzie w osobnych garneczkach (żeby nie przeszły zapachami)
  • przygotuj bułkę tartą z masłem do polania

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI

  • paprykę, dynię, por pokrój w paseczki (dynię można utrzeć na tarce o grubych oczkach)
  • pomarańcz w średnią kostkę
  • skrop składniki oliwą
  • posól, popieprz, dodaj słodkiej mielonej papryki
  • dodaj sok z cytryny
  • wymieszaj
SMAKOWITA PRZYSTAWKA WARZYWNA Z MOCĄ WITAMIN

CIEKAWOSTKA

Rozróżniamy dwa rodzaje batatów tzn. słodkie i gorzkie. Te gorzkie są trujące, ale obrane z grubej skórki i wystawione na działanie promieni słonecznych (promienie eliminują zawarte w warzywie toksyny) nadają się do spożycia.

ŹRÓDŁO:
http://www.onix.pl/aktualnosci/ciekawostki-na-temat-batatow
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,bataty-slodkie-ziemniaki-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html

PS. Szczerze polecam! Przystawka warzywna jest pyszna, pożywna
i niskokaloryczna, zachęcam do przyrządzenia!

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *