SKŁADNIKI
- batat
- dynia makaronowa (lub inny gatunek)
- brukselka
- papryka
- pomarańcz
- por
- cytryna
- oliwa z oliwek
- papryka słodka mielona
- masło
- bułka tarta
- sól
- pieprz
WARZYWA GOTOWANE
- batat, brukselkę i dynię ugotuj w osolonej wodzie w osobnych garneczkach (żeby nie przeszły zapachami)
- przygotuj bułkę tartą z masłem do polania
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI
- paprykę, dynię, por pokrój w paseczki (dynię można utrzeć na tarce o grubych oczkach)
- pomarańcz w średnią kostkę
- skrop składniki oliwą
- posól, popieprz, dodaj słodkiej mielonej papryki
- dodaj sok z cytryny
- wymieszaj

CIEKAWOSTKA
Rozróżniamy dwa rodzaje batatów tzn. słodkie i gorzkie. Te gorzkie są trujące, ale obrane z grubej skórki i wystawione na działanie promieni słonecznych (promienie eliminują zawarte w warzywie toksyny) nadają się do spożycia.
ŹRÓDŁO:
http://www.onix.pl/aktualnosci/ciekawostki-na-temat-batatow
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,bataty-slodkie-ziemniaki-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html
PS. Szczerze polecam! Przystawka warzywna jest pyszna, pożywna
i niskokaloryczna, zachęcam do przyrządzenia!
OSTATNIE WPISY
PODOBNE WPISY