chruściki jak chrust (faworki))
Kucharzy NA SŁODKO POLECAM

CHRUŚCIKI JAK CHRUST (faworki)

Chruściki jak chrust! Czym byłby Tłusty Czwartek bez chruścików zwanych też chrustem lub faworkami??? Te szybkie ciasteczka potrafią nas w takim samym szybkim tempie zasłodzić i zadowolić nasze podniebienie. Stwierdzam jednak, że są mocno uzależniające, chwytamy jeden za drugim i nie potrafimy się zatrzymać. Proponuję Wam przepis na chrupiące (jeśli cieniutko rozwałkujecie!!! Polecam wałkowanie jako ćwiczenie na “pelikany”) jak nazwa wskazuje chruściki i naprawdę w trakcie jedzenia słychać szelest leśnego chrustu.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ja proszku nie używam)
  • 1 łyżka spirytusu
  • 500 g tłuszczu do smażenia (najlepiej smalec)
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE chruściki jak chrust

  • Zmieszaj mąkę ze śmietaną, zrób zagłębienie i dodaj żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia
  • wymieszaj, a następnie wyrabiaj na jednolitą masę
  • ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego
  • ciasto wałkuj partiami, bardzo cienko !!!
  • Staraj się jak najmniej podsypywać mąką
  • wycinaj radełkiem lub nożem pasy ok. 3 cm szerokie i 15 cm długie
  • każdy pasek przekrój wzdłuż w środku na ok. 5-6 cm i przewiń, uzyskując piękny kształt chruścika
  • wkładaj chruściki na rozgrzany tłuszcz
  • smaż z dwóch stron na złotawy kolor przewracając szpikulcem
  • wyjmij i odsącz na ręczniku papierowym, a gdy wystygną, oprósz cukrem pudrem i przełóż na talerz (jeśli postąpisz według tej kolejności unikniesz ubrudzenia docelowego talerza cukrem pudrem)
chruściki w garnku
Dodanie spirytusu zapobiegnie wchłanianiu większej ilości tłuszczu przez chrust.
Chrust należy smażyć na smalcu !!!

CIEKAWOSTKA

JAK POWSTAŁY FAWORKI?
Prawdopodobnie faworki powstały przez pomyłkę cukiernika, któremu przez przypadek wpadł do rozgrzanego tłuszczu kawałek ciasta pączkowego i ciasto to pod wpływem temperatury zwinęło się w wstążeczkę.
SKĄD NAZWA FAWORKI?
Faworki pochodzą od francuskiego słowa une faveur w tłumaczeniu na język polski oznacza wstążeczkę.
ŹRÓDŁO: http://sadurski.com/faworki-ciekawostki-faworek/

PS. Życzę Wam udanego wypieku i oby ciasteczka tak szeleściły jak suchutkie leśne gałązki na spacerze pod naszymi nogami.
Słodkiego smacznego!

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *