PIZZA MARGHERITA
KOLACJA Kucharzy OBIAD POLECAM

DOMOWA PIZZA MARGHERITA

Domowa pizza margherita łatwa do zrobienia, pyszna i wcale nie zawierająca wiele kalorii.

SKŁADNIKI

  • Ciasto na dwie pizze:
  • 2 szklanki mąki typ 00 S
  • szklanka ciepłej wody
  • 10 gram drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

SOS POMIDOROWY

SOS POMIDOROWY DO PIZZY
  • 5 średnich, dojrzałych pomidorów bez skórki (użyj świeżych jeśli trwa sezon) lub wykorzystaj pomidory z domowej spiżarni. Możesz też kupić pomidory z puszki w całości
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

    W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany drobno czosnek (możesz przecisnąć przez praskę) posól. Nie pozwól żeby się przypalił. Dodaj pomidory i duś. Rozgniataj je kopystką. Gotuj tak długo, aż będą wyglądać jak na zdjęciu. Dosmakuj pieprzem i solą.

DODATKI DO PIZZY

MOZZARELLA DO PIZZY
  • 2 kulki świeżej mozzarelli
  • listki bazylii, jeśli akurat masz

PRZYGOTOWANIE CIASTA NA PIZZE

  • mąkę wsyp do miski,
  • pokrusz drożdże, dodaj cukier, sól i oliwę
  • teraz stopniowo dolewaj wody i mieszaj drugą końcówką łyżki (rączką) dodaj tak 2/3 szklanki i mieszaj dalej
  • zacznij mieszać rękoma i ugniatać, jeśli trzeba dolej wody
  • ciasto powinno być lepkie, ale odchodzić od rąk
  • zagnieć kulkę i odłóż w ciepłe miejsce na 40 minut, przykryj ręcznikiem kuchennym
  • po tym czasie wyrób ciasto jeszcze raz, ale ugniataj przynajmniej 15 minut
  • podziel na dwie kulki i odłóż na dwie godziny, przykryj ręcznikiem.

GDY CIASTO WYROŚNIE …

PIZZA PRZED WŁOŻENIEM DO PIECA
  • Ciasto po wyrośnięciu podsyp lekko mąką, spłaszcz kulkę i lekko rozwałkuj pozostawiając grubsze krawędzie.
  • Jeśli potrafisz formuj ręcznie.
  • Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury.
  • Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, podsyp spód ciasta mąką.
  • Ułóż na blaszce, nałóż połowę sosu, na wierzch dodaj pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 8-11 minut na dolną półkę ( zależy od piekarnika, musisz obserwować, żeby się nie przypaliła, a była ładnie zrumieniona).
  • Nie wkładaj dwóch ciast równocześnie!!!!

SMACZNEGO !!!🍕🍕🍕

UPIECZONA W DOMU PIZZA MARGHERITA

CIEKAWOSTKA

Pizza według legendy odziedziczyła imię po królowej Marghericie. Składniki miały symbolizować barwy flagi włoskiej: zieleń, biel i czerwień.
Dlatego kucharz przybrał ją mozzarellą, pomidorami i bazylią.Na cześć królowej nazwał danie jej imieniem: Margherita.

Źródło: https://naszswiat.it/lifestyle/pizza-margherita-krotka-historia-najslynniejszej-pizzy-swiata/

PS. Zapach pieczonego ciasta działa kojąco na wszystkie zmysły! Na rodzinną piątkową wieczorną nasiadówkę najlepsza domowa pizza margherita z własnego wypieku. Zachęcam, to na prawdę jest moment!

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

OBSERWUJ MNIE I POLUB:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

https://www.instagram.com/praktycznie_perfekcyjna/