PRZEPIS NA RACUCHY Z CUKREM
Kucharzy NA SŁODKO POLECAM

RACUCHY DROŻDŻOWE- przepis

Pyszne racuchy, które robi się bardzo szybko i prawie z niczego. Ponieważ mogą być nawet bez jajek. Nie muszą być też z jabłkami. Podawać je można z konfiturą czy z syropem, bananem lub bakaliami, wszystko zależy od tego co mamy pod ręką. Racuchy drożdżowe, idealnie smakują również tylko z samym cukrem, a jeżeli ktoś nie może cukru to po prostu “czyściutkie”.
Ja proponuję Wam takie jak ja uwielbiam!

SKŁADNIKI

  • mąka 25 dkg
  • jajka 2
  • mleko 1/4 l
  • drożdże 1 1/2
  • cukier 5 dkg
  • sól szczypta
  • jabłka 2
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE – RACUCHY DROŻDŻOWE

Do lekko podgrzanego mleka dodać drożdże i dobrze rozprowadzić.
Następnie wpić jajka i dodać mąkę i cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać (ja to robię mątewką, uważam, że najszybciej).
Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.

Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

JABŁKA

  • jabłka obieramy ze skórki
  • kroimy w okrągłe plastry
  • wybieramy gniazda nasienne

WYKONANIE racuchy drożdżowe

Kiedy ciasto wyrośnie, krążki jabłka zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smażymy z 2 stron na złoty kolor, posypujemy cukrem pudrem. Podawać ciepłe.

CIEKAWOSTKA

Na Podlasiu racuchy drożdżowe podaje się podczas wieczerzy wigilijnej.

PS. Przyjemnego, szybkiego smażenia i jeszcze przyjemniejszego kosztowania słodkich racuszków.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

OBSERWUJ MNIE I POLUB:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

https://www.instagram.com/praktycznie_perfekcyjna/