Jak gotować disslowa
CZAS WOLNY KSIĄŻKI PORADY

JAK GOTOWAĆ? MARIA DISSLOWA

Jak gotować? To pytanie możemy zadawać sobie ciągle. Niesamowicie trafny tytuł. Bardzo rzadko korzystam z książek kucharskich, ale lubię je mieć w swojej prywatnej bibliotece. W prezencie gwiazdkowym, kiedyś dostałam od zięcia Michała nowe wydanie książki Marii Disslowej.
Muszę Wam powiedzieć, że jest to bardzo ciekawa pozycja kulinarna.
Nazwisko autorki zapewne niewiele Wam mówi.

AUTORKA JAK GOTOWAĆ

Była to publicystka, pedagog i dyrektorka szkoły Gospodarstwa Domowego we Lwowie.
Autorka w swojej książce: “Jak Gotować” chciała uczyć kucharzyć kobiety, które tego nie potrafiły.
Przepisy w tej książce są na obecne czasy moim zdaniem ciut za tłuste.
Jednak, przy dzisiejszym wykonywaniu wyrobów domowym sposobem, większość dań bardzo przydatna. Pomyśleć tylko o własnych świątecznych przygotowanych szyneczkach.
Książka zawiera bardzo dużo dań ziemniaczanych.
Uważam, że cofając się przepisami w tamte czasy, mamy możliwość odkryć mnóstwo nowych dań przydatnych dla naszego pokolenia (oczywiście wybierając te mniej znane).
Z tego egzemplarza możemy się dowiedzieć, że wiele warzyw, które dzisiaj jadamy nie są żadną nowością i ludzie znali je i podawali na stół kilka wieków temu.

"Książka kucharska Jak Gotować zawierająca przepisy przy moździerzu z pieprzem"
POLECAM !!! BARDZO PRZYDATNE WYDANIE

Nie będę Wam streszczała spisu treści książki, bo to bez sensu. Jeżeli się nią zainteresujecie, to przejrzycie sami. Wtedy możecie dokonać wyboru pysznego jedzonka.

INNE WYDANIE KSIĄŻKI DISSLOWEJ I BARDZO ORYGINALNE WYDANIE KSIĄŻKI MARII OCHOROWICZ-MONATOWEJ

Disslowa proponuje przepisy na różne ciekawe sosy, wybrałam przykłady np.:

  • holenderski
  • beszamelowy
  • parmezanowy

Udostępnia receptury na naturalne barwniki tzn. czym można barwić lukier lub marcepan.

PYSZNOŚCI OPLATAJĄ NA OKŁADCE TEGO KUCHARZA

Możemy zapoznać się z daniami mało znanymi lub wyjątkowymi :

  • dania z raków
  • chleby, bułki
  • konfitury z akacji, borówek, ananasów, zielonych pomidorów
  • soki i konfitury z róży
  • kuropatwy, kwiczoły, przepiórki
  • przeróżne przetwory
  • mało znane dania

CIEKAWOSTKA

Spotkałam się z określeniem, że książka ta może nas zabić, że jeśli chcemy się kogoś pozbyć to wystarczy z niej korzystać i będzie to “zbrodnia doskonała”
Ja też się nieźle uśmiałam ! Stwierdziłam, że odwzorowując te przepisy musiałabym ogłosić zbiórkę pieniężną na zakup jajek, tak ogromne ilości były wtedy używane do gotowania i pieczenia. Jednak sądzę, że dania te są zdrowsze niż dzisiejsza chemia czy ogólnie dostępne fast foody.

ŹRÓDŁO: Chcesz kogoś zabić? Oto 10 książek, które najlepiej nadają się na narzędzie mordu

MAŁA PRZESTROGA

Przepisy, nie wszystkie ale kapią tłuszczem, masłem, słoninką, śmietanką.
Uważam, że za dwa wieki nasi potomkowie wyśmieją teraźniejszy sposób naszego odżywiania. Chociaż oni pewnie kury na żywo i wolno biegającej już nie zobaczą, a mięso czy inne produkty będą sztuczne, na pewno zdrowe i pyszne. Jajko może będą odkręcać jak niespodziankę? Pamiętacie sceny z filmu “Seksmisja”?

PS. Mimo, że książka napisana bardzo dawno temu to polecam. Nie musimy korzystać z tych przepisów, ale warto przejrzeć z ciekawości jak bogata była kiedyś kuchnia polska. Jakże wykwintne potrawy lądowały na stołach naszych przodków. Jakie było bogactwo różnorodności mięsiwa, warzyw i owoców oraz serwowanych słodkości. Starajmy się szczycić naszą polską kuchnią a nie tylko zachwycać się zapożyczonymi potrawami kuchni włoskiej, francuskiej, greckiej czy azjatyckiej!

ŹRÓDŁO:https://pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Disslowahttps://pl.wikipedia.org/wiki/Jak_gotowa%C4%87:_Praktyczny_podr%C4%99cznik_kucharstwa

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *