kawa chwila spełnienia leszek rum
CZAS WOLNY KSIĄŻKI POLECAM

KAWA-KSIĄŻKI O JEJ TAJNIKACH LESZEK RUM

Kawa takie zwykłe słowo. W ciągu dnia słowo to wymawiamy kilkakrotnie i wcale nie zastanawiamy się skąd ta, którą się upajamy pochodzi. Z jakiego drzewa czy krzewu jest zrywana? Raczej nic nie wiemy na jej temat. Jakie ziarno jest najlepsze? Jak powinna być palona czy w jaki sposób jest zrywana? Chciałabym polecić dwie książki tego samego autora Leszka Ruma, z których możemy poszerzyć swoje wiadomości na temat kawy, jej przyrządzania, podawania i nie tylko! Jedna z nich to “Ilustrowany leksykon kawy” a druga “Kawa chwila spełnienia”. Obie naprawdę godne uwagi. Poza tym, już tak daleko zabrnęliśmy w cywilizacji, a nieraz popełniamy karygodne gafy w podawaniu i celebrowaniu naszej ukochanej kawuni.

Te wyjątkowe pozycje, otrzymałam również od Michała, mojego zięcia. Oczywiście, Michał doskonale orientuje się w moich zainteresowaniach i stara się dostarczać mi w prezencie przydatne i interesujące mnie egzemplarze.

TEMATYKA LEKSYKONU I CHWILI SPEŁNIENIA

  • parzenie kawy
  • podawanie (porcelana, kształt filiżanek)
  • rozróżnianie porcelany (dźwięk i przejrzystość)
  • pochodzenie
  • historia
  • kawiarnie
  • ziarna
  • dania, desery, napoje, alkohole (przepisy)
  • uprawa (kawy ekologiczne)
  • rodzaje podawanych kaw
  • odmiany kaw
  • dodatki do zaparzania np. figi
"Książka, Ilustrowany leksykon kawy Leszek Rum ułożona na podkładce obok ziaren kawy"
BARDZO ŁADNE WYDANIE KSIĄŻKI Z CIEKAWYMI ILUSTRACJAMI

AUTOR

Oczywiście, krótko przedstawię twórcę tych ciekawych wydań. Pan Rum hydrogeolog, nauczyciel i z zamiłowania tester używek. Nadmienię również, że Występował w TVP w cyklu “Kawa czy herbata?”.

Cytuję słowa autora:

Czarna jak smoła, gorąca jak piekło,
drażniąca i pobudzająca,
z aromatem słońca i smakiem porannego wiatru,
Pobudza myśli i zjednuje przyjaciół.
Po prostu … KAWA!

Chcę dodać, że każda informacja zawarta w tej książce jest niesamowicie interesująca i godna naszej uwagi.
Nie zdawałam sobie sprawy z tego, na ile różnych kombinacji można podać ten napój i że powstają z niego również dania.

KAWA-PRZETWORY

  • likiery
  • wino
  • mięsa w kawie
  • sosy kawowe
  • koktajle
  • desery
  • kremy
  • ciasta
  • kawowy lód

Chciałabym naprawdę polecić i zachęcić do przejrzenia tych książek.
Na mojej półce zajmują miejsce wśród pozycji kulinarnych, do których nie zaglądam, jak wcześniej mówiłam zbyt często. Można zainteresować się tymi zagadnieniami tylko wybiórczo. Jednak w wolnych chwilach warto poszerzać swoją wiedzą, nawet w takich kwestiach jak kawusia, szczególnie kiedy dążymy coraz bardziej do korzystania ze zdrowej prawdziwej tzw. “ekologicznej żywności”.

NAPÓJ BOGÓW

Zapoznaje nas z różnymi maszynkami i filtrami, którymi posługiwano się na przestrzeni dziejów zaparzając ten cudowny napój bogów. Powiem Wam, że nawet nie trzeba wiele czytać, żeby dowiedzieć się mnóstwa ciekawych informacji. Szczególne i interesujące ilustracje nawet bez zagłębiania się w tekst świetnie obrazują nam treść książek. Jedna z nich posiada jeszcze specjalne miejsca na własne notatki.
Zdradza sekrety zaparzania.
Podaje jak rozróżniać doskonałą porcelanę chińską, a jak europejską.

NIEPOZORNA ROŚLINKA CYKORIA PODRÓŻNIK
CYKORIA PODRÓŻNIK

Więcej na temat tej niepozornej niesamowicie zdrowej i obecnie mało znanej roślinki możecie dowiedzieć się z wcześniejszego mojego wpisu, a znajdziecie go TUTAJ.

KAWA-POCHODZENIE

  • wędrówka po historii kawy (przeróżne ciekawostki)
  • dojrzałość owoców
  • rodzaje kaw
  • parzenie kawy
  • z jakiego kraju najlepsza
  • kawy organiczne (uprawiane ekologicznie, najdroższe uprawiane bez chemii)
  • o indywidualnych szczególnych cechach (kwaśność i smak)
  • aromatyzowane
  • kawy specjalne
  • kofeina przyjaciel czy wróg

Nie mogę zdradzać wszystkich tajemnic jakie skrywają proponowane przeze mnie książki. Chcę tylko zachęcić do ich przejrzenia i poszerzenia swojej wiedzy na temat plujki, którą się zachwycamy codziennie.

KAWA-RÓŻNORODNOŚĆ

  • fredolo cafe – mocna czarna kawa podawana z lodem w małej szklaneczce
  • late cafe -napój otrzymywany przez dodanie do świeżo zaparzonej kawy espresso mleka o temperaturze 70 stopni C, podawana w wysokich szklankach a pianka jest posypana czekoladą w proszku lub cynamonem
  • macchiato cafe- “poplamiona” kroplami mleka mrożona czarna kawa, którą podaje się w szklaneczce
  • serve cafe- bardzo mocna czarna kawa podawana rano (szczególnie po ubawach)
  • cafe valdostano- czarna wymieszana z czekoladą, winem, wódką lub likierem i korzeniami serwowana narciarzom
  • capuccino- podawana w małych filiżaneczkach, mocna czarna z dodatkiem parowanego mleka (espresso,mleko,pianka w równych proporcjach)
  • chicory- to określenie na dodawanie prażonego korzenia cykorii do niektórych gatunków kaw (cykoria podróżnik)
  • chocolaty-to określanie przez testerów kawy o aromatycznych naparach o posmaku czekolady lub wanilii

KAWUSIA ESPRESSO

  • caffe mocha-mocna gorąca kawa, gorąca czekolada, gorące mleko, trzeba bardzo uważać by się razem składniki nie wymieszały
  • con panna-mocne espresso z łyżeczką zimnej bitej śmietany na wierzchu
  • doppio-podwójna porcja espresso
  • macchiato-zwykłe espresso z kropelką mleka
  • ristretto-poranna kawa(krócej zaparzana, gęsta i bardzo aromatyczna)
  • espresso roasts-mocna z mleczną pianką i dodatkami np.czekolada, wanilia, kardamon, migdały
  • romano- mocna z dodatkiem kropli cytryny, kawałka skórki cytrynowej(można zastąpić pomarańcza),

NATŁOK

Autor zawarł taką ogromną ilość wiadomości w temacie kawy i dotyczących jej przedmiotów, dań, napojów, alkoholi, historii, uprawy, szlachetnych ziaren, kawiarni, że nie sposób tego streścić, to trzeba samemu sprawdzić.
Uważam również, że należy osobiście ocenić.

CIEKAWOSTKA

Według autora pierwsza kawiarnia w Polsce została otwarta w Gdańsku w 1700 roku. Donosi o tym fakcie Roztworowski w tekście “Co szlachta polska w Gdańsku kupowała”.

PS. Pamiętajcie prawdziwa jest tylko kawa w ziarnach, wiemy wtedy, że to na prawdę kawka. Najlepsza jest ręcznie zmielona w prawdziwym młynku, kręconym siłą ludzkich dłoni i oczywiście podawana w eleganckiej przeznaczonej do tego napoju porcelanie!

Źródło: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/136489/ilustrowany-leksykon-kawy

[cycloneslider id=”kawa”]
Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *