smalec z ogórkiem kiszonym
KOLACJA Kucharzy

CZY SMACZNY SMALEC JEST ZDROWY?

Pogłoski na temat smalcu są bardzo różne. Smaczny ale czy zdrowy ? To pytanie nurtuje zapewne wszystkich zainteresowanych jego smakiem.
Ja smalec uwielbiam i uważam, że jest zdrowy, smaczny i wartościowy.
W kuchni polskiej smaczny smalec gościł od bardzo dawna, jednak w pewnym momencie został zdyskwalifikowany, jako nie do końca zdrowy.
Obecnie stwierdza się, że właśnie smalec nie jełczeje, a ma to ogromne znaczenie dla naszego organizmu. Zjełczałe tłuszcze powodują produkcję wolnych rodników. W skład smalcu wchodzą tłuszcze, które po zjełczeniu nie są toksyczne. Jesteśmy bombardowani informacjami o kwasach Omega-6, o których teraz wyczytałam, że też trzeba na nie uważać i nie przesadzać. Zresztą jak ze wszystkim, po prostu zachowujmy umiar. Smalec ze wszystkich tłuszczy, tych kwasów ma niewiele, bo od 3% do 10% swojej wagi. Natomiast olej np. słonecznikowy nawet od 48% do 74%. Jeżeli jest dużo wspomnianych kwasów to serwujemy sobie dogodne warunki do rozwoju nowotworów.


SMALEC PRZEPIS
Boimy się w smalcu cholesterolu, tak smalec zawiera cholesterol, ale również zawiera kwas stearynowy, a ten redukuje poziom cholesterolu w naszym organizmie.

PRZEPIS NA DOMOWY SMALEC

SKŁADNIKI

  • 1 kg słonina wieprzowa(najlepiej słonina od ogonów)
  • 1 kg cebula
  • majeranek 1 łyżka płaska stołowa
  • można dodać utarte jabłko (na grubej tarce)

PRZYGOTOWANIE

  • słoninę pokroić w drobną kosteczkę (można przepuścić przez maszynkę do mięsa ale to nie to samo), wkładać do garnka w którym będziemy topić słoninkę
  • cebulkę też pokroić w drobną kostkę
  • na dno miseczki wsypać majeranek
  • topić na skręconym gazie do minimum, tak żeby słonina nie pryskała, od czasu do czasu przemieszać kopyścią
  • kiedy skwarki przybiorą lekko brunatny kolor dodać pokrojoną cebulkę i wyłączyć gaz, przemieszać
  • następnie rozlać do miseczek
  • to porcja na dwie miseczki takiej wielkości jak na zdjęciu
  • pozostawić do wystygnięcia

PS. Smak smalcu dobrze komponuje się z domowym pieczywem. Przepis na chleb pełnoziarnisty znajdziesz TU a bagietki TUTAJ.

ŹRÓDŁO: https://www.onet.pl/styl-zycia/kobietaxl/pokochaj-smalec-to-najzdrowszy-z-tluszczow/tcdf6yx,
30bc1058

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *