Kucharzy NA SŁODKO

PLACEK “TEN OD ALI”

Przepis podarowany przez p. Alicję koleżankę z pracy mojej Jagódki. Jagoda poleca jeszcze chlebek bananowy, który piecze p. Alicja wraz ze swoimi uczniami, a Jagodzie zawsze kawałek się skapnie. Placek “Ten od Ali” świetnie sprawdza się podczas weekendów i wakacji w Budziszewku.

Wypiek nosił nazwę “PLACEK SENIORA”, ale jakoś ta nazwa nie przypadła nam do gustu, dlatego mówimy “TEN OD ALI”. Niezwykle szybki, praktyczny i przede wszystkim smaczny. Nie można go sknocić. No chyba, że tak jak Jagoda dodała tylko jedną szklankę mąki i placek był tak cienki jak ciasto od pizzy. Pozdrawiam serdecznie panią Alicję, którą Jagoda nazywa Lucy z Rancza, ale dlaczego? To już najlepiej wiedzą one.

PRZEPIS NA PLACEK “TEN OD ALI”

SKŁADNIKI

  • jajka 3
  • cukier 1 szklanka
  • roztopione masło ok. 3/4 kostki
  • maślanka 1 szklanka
  • mąka tortowa 2.5 szklanki
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • owoce

KRUSZONKA:

  • mąka ok. 1 szklanka
  • cukier ok. 1 szklanka
  • masło 1/2 (ja daję więcej, lubię dużo kruszonki)
  • laska wanilii/ cukier waniliowy
    WYROBIONĄ MASĘ WŁÓŻ DO LODÓWKI NA PRZYNAJMNIEJ 30 MIN., ALE LEPIEJ NA 1H

PRZYGOTOWANIE

  • jajka utrzeć z cukrem
  • dodać masło i maślankę
  • Wymieszaj
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia

PIECZ W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 180 ST. C PRZEZ OK. 1H

PRZEPIS NA PLACEK TEN OD ALI

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *