KOLACJA Kucharzy OBIAD

PIZZA Z ZIEMNIAKAMI

Pizza bez sosu pomidorowego i wielu składników?
Można? Można.
Czy smakuje? Oczywiście !!!
Pizza z ziemniakami to właściwie moja ulubiona pizza. Minimum składników a maksimum smaku.

Kiedyś przygotowałam foccacie z ziemniakami, ale tym razem po prostu na pizzy ułożyłam ziemniaczki i rozsmarowałam oliwę z dodatkiem ziół (niestety z paczki, ale zalecam świeże, zerwane z krzaczka).

SKŁADNIKI

  • ok. 10 ziemniaków
  • tarty ser parmigiano reggiano
  • zioła
  • oliwa ok. 4-5 łyżek

    Możesz dodać salami, wędzony boczek itp.

SKŁADNIKI NA CIASTO

CIASTO NA DWIE PIZZE:

  • 2 szklanki mąki typ 00 S
  • szklanka ciepłej wody
  • 10 gram drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE CIASTA NA PIZZE

  • mąkę wsyp do miski,
  • pokrusz drożdże, dodaj cukier, sól i oliwę
  • teraz stopniowo dolewaj wody i mieszaj drugą końcówką łyżki (rączką) dodaj tak 2/3 szklanki i mieszaj dalej
  • zacznij mieszać rękoma i ugniatać, jeśli trzeba dolej wody
  • ciasto powinno być lepkie, ale odchodzić od rąk
  • zagnieć kulkę i odłóż w ciepłe miejsce na 40 minut, przykryj ręcznikiem kuchennym
  • po tym czasie wyrób ciasto jeszcze raz, ale ugniataj przynajmniej 15 minut
  • podziel na dwie kulki i odłóż na dwie godziny, przykryj ręcznikiem.

GDY CIASTO WYROŚNIE

  • rozwałkuj ciasto do pizzy i przełóż na blachę
  • ułóż na powierzchni ciasta warstwę ziemniaków, dopraw solą, pieprzem i oliwą
  • posyp ziołami i parmigiano reggiano

Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *