PRZEPIS NA SERNIK
Kucharzy NA SŁODKO

SERNIK

PRZEPIS NA SERNIK

PRZEPIS NA SERNIK

SKŁADNIKI

SPÓD I KRUSZONKA:
  • mąka 22,5 dkg
  • masło 11 dkg
  • jajko 1 duże
  • cukier puder 15 dkg
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • utarta skórka cytryny
  • płatki migdałów 1 paczka
WIERZCH:
  • ser 75 dkg
  • jajka 6 szt.
  • masło 30 dkg
  • cukier puder 30 dkg
  • budyń śmietankowy 1 ½ paczki
  • sok z połowy cytryny
  • rum/koniak lub spirytus 1 łyżka
JAK UPIEC SERNIK

PRZYGOTOWANIE

  • twaróg zmielić przez maszynkę.
  • mąkę przesiać do miski, dodać skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, cukier, miękki tłuszcz, migdały (może być bez) i jajko, wyrobić mikserem gładkie ciasto. odstawić ciasto w chłodne miejsce.
  • tortownicę wysmarować tłuszczem (średnica tortownicy 26-28 cm) brzegi tortownicy wysypać migdałami i przycisnąć je dłonią.
  • oddzielić żółtka od białek.
  • miękki tłuszcz ubić na krem, dodając stopniowo cukier i żółtka.
  • twaróg, sok z cytryny, budyń i rum dokładnie wymieszać z przygotowanym uprzednio kremem.
  • ¼ ciasta rozgnieść na dnie tortownicy (musi pokryć dno)
  • białka ubić na sztywną pianę, a następnie bardzo delikatnie wymieszać z masą serową.
  • wyłożyć masę do tortownicy i delikatnie wygładzić nożem.
  • pozostałe ciasto rwać palcami i układać na wierzchu jak kruszonkę.

PIEC W 180 ST. C PRZEZ OKOŁO 1H

sernik w piekarniku
Piec 180 st. C około 1 godziny
gotowy sernik
I JUŻ GOTOWY !!!

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *