przepis na naleśniki
Kucharzy NA SŁODKO OBIAD POLECAM

NALEŚNIKI po prostu z cukrem

Naleśniki po prostu z cukrem lubię najbardziej. Cieniutkie piegowate i wtedy czuć ich prawdziwy rozkoszny smak. Jak piegi są ciut większe to nawet wtedy są chrupiące.

SKŁADNIKI

  • mleko 1/2 dużego kubka lub garnuszka
  • jajko 1 szt.
  • mąka 3 łyżki
  • szczypta soli
  • cukier do posypania naleśników
  • oliwa do smażenia

NALEŚNIKI po prostu z cukrem PRZYGOTOWANIE

  • do mleka dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i rozbełtać czy rozmieszać mątewką
  • ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany
  • rozgrzej patelnię i wlej trochę ciasta na środek, rozprowadzając przechylaniem patelni(naleśnik powinien być cieniutki)
NALEŚNIKI Z CUKREM

Prawda, że chwilka, a jaka potem rozkosz!

Naleśniki po prostu z cukrem są szybkie do przygotowania i raczej dla singla czy dla parki, jeżeli chcemy więcej to należy podwoić składniki! Można je zrobić również na kwaśnej śmietanie lub na jogurcie, zależy co mamy w lodówce.

NALEŚNIKI Z SEREM

Podawać z cukrem, owocami, powidłami, serem, nutellą jak kto lubi.
Mogą być również owoce mrożone podgrzane z cukrem na ciepło.
Bitą śmietaną chyba też nie pogardzicie?

Już możesz siadać i upajać się słodyczą na podniebieniu.

CIEKAWOSTKA

Naleśniki były znane już w IV p.n.e.Przepis na podobne ciasto został znaleziony w zapiskach komediopisarza greckiego Kratinosa, który określił potrawę jako ciepłe danie i bardzo smaczne.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *