JAK PRZYGOTOWAĆ BUDYŃ
Kucharzy NA SŁODKO

BUDYŃ Z WANILIĄ

Budyń z wanilią to taki prosty i pełen smaku deser. Możemy go zrobić samemu w domu. Pewnie, że prościej jest skorzystać z gotowego produktu. Jednak, jakaż to satysfakcja i duma z wykonania deseru własnoręcznie.
Po mojej głowie biega wspomnienie poobiedniego deseru u mamy.
To przeważnie budyń z wanilią w porcelanowych miseczkach i do tego owocowy sok własnej roboty, do wyboru: wiśniowy, porzeczka czarna lub czerwona. Ja uwielbiałam z sokiem z czerwonej porzeczki.
Deser ten przeniosłam też na własny grunt. Budyń szykowałam moim maleństwom i mile wspominam ten szybki truchcik malutkich stópek na słodki przysmak. W mojej głowie do dziś pozostał aromat wanilii i czekolady z tamtych dni.

SKŁADNIKI

  • mleko 2 szklanki (1/2 l)
  • wanilia 1/2 laski lub cała
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • żółtko 2
  • masło 1 łyżka
  • cukier 3 i 1/2 łyżki
BUDYŃ Z KAKAO

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

  • z wanilii wyskrobać ziarenka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią
  • 1/2 szklanki mleka, mąkę i żółtka rozbełtać (można mątewką lub mikserem)
  • rozbełtane zimne składniki wlać na wrzące mleko intensywnie mieszając (natychmiast skręcić moc palnika ) i gotować 1 minutę
JAK PRZYGOTOWAĆ BUDYŃ
DLA KONESERÓW KAKAA
BUDYŃ Z TRUSKAWKAMI
UROZMAICONY TRUSKAWKAMI
JAK PRZYGOTOWAĆ BUDYŃ
CZYSTY Z JADALNYMI KWIATAMI
budyń waniliowy
DO WYLIZANIA

Budyń gorący rozlać do przepłukanych zimną wodą miseczek lub filiżanek czy kubeczków. Można serwować na ciepło i na zimno. Podawać z owocami,
sokiem, ciepłą czekoladą lub kakaem.

A może CZE-KO-LA-DO-WY ???

BUDYŃ CZEKOLADOWY
CZEKOLADOWO- BUDYNIOWA KĄPIEL

Prawda, że wygląda apetycznie? Idealny dla miłośników czekolady. Ja czekoladoholiczką nie jestem, moja Dąbrówka też nie, ale Jagoda i wnuczki to już tak. Więc ten budyń dedykuję właśnie im.

PRZEPIS NA BUDYŃ CZEKOLADOWY


Przepis jak wyżej. Wystarczy zamiast wanilii dodać dobrej jakości gorzką czekoladę. Po jej rozpuszczeniu postępuj tak, jak napisano powyżej.

PS. Polecam ten szybki, pyszny, wartościowy deser sporządzony własnymi siłami. Nie zapomnijcie wylizać garnka!

CIEKAWOSTKA

Danie nazywane przez nas BUDYŃ prawidłowo wygląda i smakuje inaczej, niż obecnie w naszych domach serwujemy.Jest to potrawa, którą się gotuje na parze lub zapieka w piekarniku.

Źródło:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Budy%C5%84

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *