KOLACJA Kucharzy ŚNIADANIE

CHLEB Z OLIWKAMI

Nie jadłam wcześniej takiego chlebka i nie piekłam. Podarowała mi go do skosztowania moja córa Jagoda. Muszę przyznać, że nie przepadam za oliwkami. Zawsze traktowałam je bardziej dekoracyjnie niż konsumpcyjnie. Mimo to w tej postaci połechtało moje podniebienie. Kromka chleba świetnie współgra z samym masłem, a podgrzewając go w tosterze uwalnia się aromat oliwek.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 300 ml wody
  • oliwki czarne ok. pół słoika
  • 1 łyżeczka soli
    Możesz dodać ser np. parmezan

PRZYGOTOWANIE

  • wsyp mąkę do miski
  • dodaj drożdże, sól i wlej wodę
  • wymieszaj i zagnieć ciasto (możesz użyć robota kuchennego)
  • dodaj pokrojone w plasterki oliwki (możesz kupić już pokrojone)
  • jeśli uznasz za słuszne dodaj mąki lub wody, ciasto może być delikatnie klejące po chwili wyrabiania zmieni konsystencję
  • pozostaw do wyrośnięcia, następnie jeszcze raz zagnieć ciasto
  • ciasto przełóż do formy (ja używam podłużnej formy do wypieku babki) i poczekaj aż wyrośnie
  • wyrośnięte ciasto na chleb włóż do nagrzanego piekarnika

Piecz w 200 st. C przez ok. 35 minut

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

KOMENTARZE

  1. ja też nie słyszałam o takim chlebku i koniecznie muszę wypróbować bo to aż dziwne 🙂 szukalam nietypowych przepisów i właśnie chyba znalazłam 🙂

  2. kurcze, świetny przepis 🙂 takiego jeszcze nie miałam okazji wypróbować a kilka rodzajów chlebka podczas tej kwarantanny upiekłam 😀 czas w takim razie na nowość oliwkową 🙂 dzięki serdeczne za przepis 🙂 ciekawe czy mi wyjdzie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *