Nie jadłam wcześniej takiego chlebka i nie piekłam. Podarowała mi go do skosztowania moja córa Jagoda. Muszę przyznać, że nie przepadam za oliwkami. Zawsze traktowałam je bardziej dekoracyjnie niż konsumpcyjnie. Mimo to w tej postaci połechtało moje podniebienie. Kromka chleba świetnie współgra z samym masłem, a podgrzewając go w tosterze uwalnia się aromat oliwek.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 15 g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 300 ml wody
- oliwki czarne ok. pół słoika
- 1 łyżeczka soli
Możesz dodać ser np. parmezan
PRZYGOTOWANIE
- wsyp mąkę do miski
- dodaj drożdże, sól i wlej wodę
- wymieszaj i zagnieć ciasto (możesz użyć robota kuchennego)
- dodaj pokrojone w plasterki oliwki (możesz kupić już pokrojone)
- jeśli uznasz za słuszne dodaj mąki lub wody, ciasto może być delikatnie klejące po chwili wyrabiania zmieni konsystencję
- pozostaw do wyrośnięcia, następnie jeszcze raz zagnieć ciasto
- ciasto przełóż do formy (ja używam podłużnej formy do wypieku babki) i poczekaj aż wyrośnie
- wyrośnięte ciasto na chleb włóż do nagrzanego piekarnika
Piecz w 200 st. C przez ok. 35 minut
Polecam przepis na BAGIETKA
OSTATNIE WPISY
PODOBNE WPISY
ja też nie słyszałam o takim chlebku i koniecznie muszę wypróbować bo to aż dziwne 🙂 szukalam nietypowych przepisów i właśnie chyba znalazłam 🙂
Naprawdę pyszny i szczerze polecam!
kurcze, świetny przepis 🙂 takiego jeszcze nie miałam okazji wypróbować a kilka rodzajów chlebka podczas tej kwarantanny upiekłam 😀 czas w takim razie na nowość oliwkową 🙂 dzięki serdeczne za przepis 🙂 ciekawe czy mi wyjdzie 🙂
Życzę udanego wypieku i smacznego!:)