NIE WYRZUCAM, WYKORZYSTAM OSZCZĘDZANIE POLECAM SPIŻARNIA/ PIWNICA

OCET JABŁKOWY Z RESZTEK JABŁEK

Bardzo, ale to naprawdę bardzo nie lubię marnowania żywności. Staram się wykorzystywać wszystkie części roślin, komponuję posiłki tak, by nie mieć resztek, a jeśli je mam to tworzę z nich kolejne danie. Wodą po płukanych owocach, czy gotowanym jajku podlewam kwiaty, a ponieważ mam w tym roku naprawdę ich mało na balkonie wlewam wodę w baniaki i wywożę na działkę. Tak, tak trochę to żmudna czynność. Z moim “G” kłócę się o to, ale i tak na koniec grzecznie baniaki pakuje do auta. A moja satysfakcja jest naprawdę spora. Woda zaoszczędzona!!!

Ale do rzeczy. W końcu wpis jest o domowym occie z resztek jabłek. Ostatnio sporo mam odpadów po jabłkach. Moja Tolinka je uwielbia na śniadanie do owsianki, a Jeremiś tarte jabłko otrzymuje na śniadanko lub deserek. Myślę, że nawet jeśli zjadacie jabłko w całości ze skórką (a w niej jest sporo witamin) to i tak nie jesteście koneserami zjadania ogryzków. Dlatego NIE WYRZUCAJ, A WYKORZYSTAJ !!!

domowy ocet jabłkowy

PO CO CI OCET JABŁKOWY?

Ocet jabłkowy możesz wykorzystać jako przyprawę, dodatek do potraw lub użyć go jako naturalny konserwant.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE OCTU JABŁKOWEGO

  • zabija bakterie i grzyby
  • obniża poziom cukru we krwi
  • obniża zły cholesterol
  • wspomaga odchudzanie
  • zawiera przeciwutleniacze
  • zawiera żywe kultury bakterii

ocet jabłkowy STOSOWANIE:

1-2 łyżki octu wlej do szklanki wody.
Pij 2 razy dziennie przed posiłkiem na czczo

PRZEPIS

ocet jabłkowy SKŁADNIKI:

  • skórki i ogryzki jabłek ok. ¾ słoika
  • woda z cukrem do wypełnienia słoika ok. 1 łyżka cukru na szklankę letniej i przegotowanej wody
domowy ocet jabłkowy

ocet jabłkowy PRZYGOTOWANIE:

Naczynie ze skórkami, ogryzkami jabłek zalej wodą z cukrem, zakryj gazą i postaw naczynie w suchym, ciemnym i ciepłym miejscu.

Skórki i ogryzki są lekkie, więc mogą wypłynąć na wierzch, a wtedy łątwo o wyhodowanie pleśni. Dlatego mieszaj zawartość 2 razy dziennie drewnianą kopystką (metal podobno wchodzi w reakcję z płynem i zmienia jej smak) lub doduś skórki np. małym słoiczkiem aby pozostały na dnie.

Po 14 dniach odcedź skórki i ogryzki. Pozostaw płyn w ciemnym miejscu. Ocet jabłkowy będzie gotowy po ok. 40-60 dniach.

domowy ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy najlepiej przelać do ciemnej butelki.

ŹRÓDŁO: https://super-racjonalni.pl/blog/strefa-wiedzy/wlasciwosci-lecznicze-octu-jablkowego

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *