OGRÓD/BALKON POLECAM

GRILL-PRZYJEMNOŚĆ A CZYSTOŚĆ

Grill to sama przyjemność i szybko podane jedzenie.
Pisałam o walorach grilla to znaczy o jego przydatności do szykowania smakowitych potraw oraz skupiania się przy nim towarzysko. Tak więc mogę stwierdzić, że ma on bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie:

  • odżywianie(szczególnie dietetycznie)
  • radość z życia
  • relacje międzyludzkie
  • trochę nawet na aktywność fizyczną
  • przebywanie na świeżym powietrzu

CZYSZCZENIE GRILLA

Nie wiem jak zacząć? Każdemu chyba wydaje się, że grill to absolutnie prosta sprawa do wykonania. Chyba tak. Jednak obserwując zauważam, że głównie czuję zewsząd podpałkę chemiczną, która dość brzydko pachnie.
A, na pewno szkodzi naszemu zdrowiu mimo, że się wypala.
Zastanawiam się czasami jak wygląda grill, na którym ląduje jedzenie, później spożywane. Posiłek podany przez nas ma być przede wszystkim kwintesencją zdrowia. Jednak żeby był odżywczy musi być czysto i zdrowo sporządzony. Nie wkładamy jedzenia do brudnych garnków, więc zastanówmy się czy kłaść jedzenie na brudne niedomyte ruszty. Spacerując obserwuję wolno stojące grille i spoczywające na nich raszki, które nie zabezpieczone narażone są na muchy i inne insekty.

GRILL-przyjemność a czystość
WARTO CZYŚCIĆ
  • czyszczenie gotowymi dostępnymi na rynku środkami
  • czyszczenie ekologiczne, wypalenie nad ogniem raszek, użycie octu i sody, ostrej szczotki lub zwiniętej w kulkę folii aluminiowej
  • najpierw czyścimy ruszt
  • wnętrze grilla też musi być wymyte
  • pokrywę grilla jeżeli taką posiada również czyścimy

GRILL- PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA

Skupiam się więc na konkretach i w skrócie podaję najcenniejsze porady:

  • stosujmy aluminiowe tacki(część tłuszczu zostaje na tacy)
  • staramy się czyścić ruszty od razu po grillowaniu( u mnie obecnie ruszt czyszczą faceci)
  • jedzenie układamy tylko na czystym ruszcie
  • unikamy sztucznych, niezdrowych rozpałek
  • utrzymując grill w czystości dbamy o jego żywotność i przydatność

BRUDNY GRILL-szkodzi i obrzydza

  • ma wpływ na jakość i walory smakowe przygotowywanych dań
  • szkodzi zdrowiu
  • wpływa na niestrawność
  • może powodować bóle brzucha
  • podobno wpływa na zmiany miażdżycowe
  • resztki jedzenia pozostawione na raszkach palą się i psują smak świeżej potrawy

GRILL-rodzaje, czyszczenie

Rozróżniamy różne rodzaje grilli. Można wykonać grilla samemu, oczywiście jeżeli mamy do tego dogodne miejsce, pomysł i chęci.

GRILL-przyjemność a czystość
TO JEST MÓJ PRYWATNY GRILL WYKONANY WŁASNORĘCZNIE Z MATERIAŁÓW Z ODZYSKU
  • gazowe grille
    są wolnostojące i wmontowane w piekarnikach naszych kuchenek, czyścimy również najlepiej od razu po pieczeniu(ocet, soda, płyn do naczyń w ostateczności środki chemiczne jak cif), najlepiej myje się szwamką ponieważ zagarnia od razu duże przestrzenie potem przecieramy zwilżoną ściereczką tak często, aż usuniemy środki czyszczące, do mocno zabrudzonych miejsc użyć drewnianej szpatułki lub kopystki
  • grill elektryczny
    najpierw odłącz od prądu, najlepiej czyścić ciepły i nie odkładać na potem, obchodzić się z nim delikatnie
    grille te przeważnie posiadają płytę porcelanową lub teflonową
    dlatego tłuszcz zbierać papierową serwetką i myć płynem do naczyń delikatną ściereczką, następnie powierzchnię wycierając do sucha,
    uważajmy aby nie uszkodzić elementów urządzenia
  • patelnie grillowe
    (spokojnie można zrobić danie grillowane)
    przecierać serwetką papierową następnie umyć płynem do naczyń, grillować na bardzo małym gazie lub niewielkiej mocy elektrycznej kuchenki
  • grill węglowy
    dobrze jest czyścić rozgrzaną raszkę, łatwo schodzi brud, nie potrzeba detergentów, należy ją dobrze wypalić i przetrzeć najlepiej kulą z folii aluminiowej uważając, żeby nie zostały kawałki folii, a następnie grubą ścierką
    ruszt można wymyć wodą z mydłem, wyszorować ostrą szczotką, pozostałe elementy zmyć np. przyrządem pod ciśnieniem, radzę korzystać przy tym z rękawic i papierowych ręczników
  • przypominam o konieczności dbania o czystość obudowy grilla, to również jest ważne

PASTA do czyszczenia grilla

  • łyżka sody(można dosypać, tak by powstała papka)
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka ciepłej wody
  • natrzeć raszki lub grill, pozostawić na 30 minut
  • wyszorować ostrą szczotką lub zwiniętą w kulkę folią aluminiową
  • spłukać wodą, można przetrzeć suchą ścierką lub papierowym ręcznikiem

PS.
Pamiętajmy, że z grilla korzystamy tylko sezonowo więc warto o niego zadbać przed zimą i przechowywać go w miejscach bez wilgoci i oczywiście wyczyszczonego, żeby nie był kąskiem dla korozji, a posłużył nam w przyszłym sezonie.

OSTATNIE WPISY

A

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *