Kurki (pieprznik jadalny) to grzyby, które w sezonie zaczynam zbierać jako pierwsze. To w ciepłe, cudowne letnie popołudnia nawet kropiące cieplutkim deszczem robię rodzinne wypady na grzybowe polowanie.
Te leśne dary można przyrządzać na różne sposoby i świetnie komponują się z różnymi daniami. Pasują do ziemniaków, kaszy, ryżu i makaronu.
Jednym słowem nasze kulinarne wariacje mogą być przeróżne. Nie bójcie się innowacyjnych zestawień. Odważnie dorzucajcie do sosów.

KURKI SMAŻONE-przepis
SKŁADNIKI
- uzbierane pieprzniki w lesie(jak się uda najlepiej dużo), w ostateczności z półki w markecie 1/2 kg
- boczek wędzony(inna dostępna wędzonka, zamiennie salami)10 plastrów
- cebula 1 średnia
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/2 łyżeczki
- posiekana pietruszka 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
- opłukać starannie grzyby
- większe kurki pokroić
- cebulę skroić w drobną kostkę
- boczek wędzony pokroić też w drobną kostkę
Na rozgrzaną suchą patelnię lub rondel wrzucić boczek i lekko wytopić(drobne kostki wytapiają się szybko), dorzucić cebulę, przemieszać kopyścią, po 2 minutach dodać kurki, następnie posolić, skręcić temperaturę pod garnkiem i smażyć.
Grzyby gotowe do spożycia są po około 30 minutach, jeżeli szybko wysmaża się puszczona przez nie woda można delikatnie podlać je wodą z czajnika. Na koniec dodać pieprzu według uznania.
KURKI W ŚMIETANIE-przepis
SKŁADNIKI
- kurki 1/2 kg
- wędzonka
- śmietana 18 % 200 ml
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/2 łżeczki
- mąka 1 i 1/2 łyżki
- pietruszka 1 łyżka
- cebula 1 cebula
PRZYGOTOWANIE
- przygotować tak jak kurki smażone
- uszykować zaklepkę z wody i mąki (do 1/2 kubka wody dodać mąkę, rozbełtać kwyrlejką i wlać do smażonych kurek mocno mieszając)
- następnie dodać słodką śmietanę i jeszcze podsmażyć na niskiej temperaturze pieca
- na koniec dodać pietruszkę
W śmietanie najlepiej smakują z ziemniakami w mundurkach.
Znakomite danie obiadowe.

KURKI Z PIECZENIĄ NA PATELNI-przepis
SKŁADNIKI
- pieczeń na patelni czy garnku
- grzyby 1/2 kg
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Opłukane i pokrojone grzyby dodać z boku upieczonej pieczeni, posolić i dusić razem z pieczenią około 30 minut, na koniec dodać pieprzu. Można posypać pietruszką.
Znakomity aromatyczny dodatek do głównego dania.

PYCHA DO RÓŻNYCH DAŃ Z GRILLA.

CIEKAWOSTKA
Warto nadmienić, że grzyby są bogatym źródłem witaminy B (kurka dostarcza nam dużo witaminy B2 , PP i B5), a także witaminy D, oraz składników mineralnych takich jak : żelazo, potas, cynk, miedź, mangan. Zawiera również błonnik (fungin) i tym samym sprawia uczucie sytości w żołądku. Warto dodać, iż nóżki mają go więcej niż kapelusze. To fungin sprawia, że grzyby mają charakterystyczną sztywność i zawiera on białko,
a swoją budową jest zbliżony do chityny owadów i pancerza skorupiaków.
PS. Kurki mają bardzo mało kalorii, 100 g świeżych grzybów to 38 (kcal), ale mają mnóstwo wartości odżywczych, dlatego zachęcam do spożywania. Zawierają 90 % wody, białka, tłuszcze i węglowodany.
OSTATNIE WPISY
PODOBNE WPISY