zbiór kurek
DODATEK DO OBIADU KOLACJA Kucharzy OBIAD POLECAM ŚNIADANIE

KURKI na 3 sposoby

Kurki (pieprznik jadalny) to grzyby, które w sezonie zaczynam zbierać jako pierwsze. To w ciepłe, cudowne letnie popołudnia nawet kropiące cieplutkim deszczem robię rodzinne wypady na grzybowe polowanie.
Te leśne dary można przyrządzać na różne sposoby i świetnie komponują się z różnymi daniami. Pasują do ziemniaków, kaszy, ryżu i makaronu.
Jednym słowem nasze kulinarne wariacje mogą być przeróżne. Nie bójcie się innowacyjnych zestawień. Odważnie dorzucajcie do sosów.

kurka wśród mchu
LUBIĄ CHOWAĆ SIĘ W MCHU

KURKI SMAŻONE-przepis

SKŁADNIKI

  • uzbierane pieprzniki w lesie(jak się uda najlepiej dużo), w ostateczności z półki w markecie 1/2 kg
  • boczek wędzony(inna dostępna wędzonka, zamiennie salami)10 plastrów
  • cebula 1 średnia
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • posiekana pietruszka 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

  • opłukać starannie grzyby
  • większe kurki pokroić
  • cebulę skroić w drobną kostkę
  • boczek wędzony pokroić też w drobną kostkę

Na rozgrzaną suchą patelnię lub rondel wrzucić boczek i lekko wytopić(drobne kostki wytapiają się szybko), dorzucić cebulę, przemieszać kopyścią, po 2 minutach dodać kurki, następnie posolić, skręcić temperaturę pod garnkiem i smażyć.
Grzyby gotowe do spożycia są po około 30 minutach, jeżeli szybko wysmaża się puszczona przez nie woda można delikatnie podlać je wodą z czajnika. Na koniec dodać pieprzu według uznania.

KURKI W ŚMIETANIE-przepis

SKŁADNIKI

  • kurki 1/2 kg
  • wędzonka
  • śmietana 18 % 200 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/2 łżeczki
  • mąka 1 i 1/2 łyżki
  • pietruszka 1 łyżka
  • cebula 1 cebula

PRZYGOTOWANIE

  • przygotować tak jak kurki smażone
  • uszykować zaklepkę z wody i mąki (do 1/2 kubka wody dodać mąkę, rozbełtać kwyrlejką i wlać do smażonych kurek mocno mieszając)
  • następnie dodać słodką śmietanę i jeszcze podsmażyć na niskiej temperaturze pieca
  • na koniec dodać pietruszkę

W śmietanie najlepiej smakują z ziemniakami w mundurkach.
Znakomite danie obiadowe.

GRILLOWANE PODPŁOMYKI Z GRILLOWANYMI GRZYBKAMI M. IN. KURKAMI

KURKI Z PIECZENIĄ NA PATELNI-przepis

SKŁADNIKI

  • pieczeń na patelni czy garnku
  • grzyby 1/2 kg
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Opłukane i pokrojone grzyby dodać z boku upieczonej pieczeni, posolić i dusić razem z pieczenią około 30 minut, na koniec dodać pieprzu. Można posypać pietruszką.

Znakomity aromatyczny dodatek do głównego dania.

kurki na grillu
Z GRILLA, Z ODROBINĄ MASŁA, SALAMI, CEBULI POKROJONEJ W KOSTKĘ, SOLI I PIEPRZU.
PYCHA DO RÓŻNYCH DAŃ Z GRILLA.
kurka w igliwiu
POPATRZCIE JAK USIŁUJĄ SIĘ SCHOWAĆ PRZED NASZYM WZROKIEM.

CIEKAWOSTKA

Warto nadmienić, że grzyby są bogatym źródłem witaminy B (kurka dostarcza nam dużo witaminy B2 , PP i B5), a także witaminy D, oraz składników mineralnych takich jak : żelazo, potas, cynk, miedź, mangan. Zawiera również błonnik (fungin) i tym samym sprawia uczucie sytości w żołądku. Warto dodać, iż nóżki mają go więcej niż kapelusze. To fungin sprawia, że grzyby mają charakterystyczną sztywność i zawiera on białko,
a swoją budową jest zbliżony do chityny owadów i pancerza skorupiaków.

PS. Kurki mają bardzo mało kalorii, 100 g świeżych grzybów to 38 (kcal), ale mają mnóstwo wartości odżywczych, dlatego zachęcam do spożywania. Zawierają 90 % wody, białka, tłuszcze i węglowodany.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *