gołąbki z młodej kapusty
OBIAD POLECAM

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

Uwielbiam gołąbki. Jak byłam mała zawsze się pytałam czy to te, które dziadek miał w gołębniku. Oczywiście to nie były one.
Moja mama przyrządzała je czysto mięsne w pysznym sosie pomidorowym.
Wtedy za nimi nie przepadałam.
Uważam, że gołąbki to wspaniałe danie, które możemy wykorzystać w ciągu kilku dni. Można je zamrozić albo zagotować w słoikach.
Wymagają pracy, jednak później dostarczają nam zasłużonego oddechu od gotowania.
Najlepsze i poprawne gołąbki powinny być zawinięte włoską kapustą.
Wczesną wiosną używam młodej kapusty białej.

GOŁĄBKI- SKŁADNIKI:

  • mięso (ja biorę 1/2 kg karkówki i 1/2 kg boczku)
  • ryż 1 i 1/2 szklanki
  • woda 3 szklanki
  • kapusta włoska lub biała 1 główka
  • cebula 1 szt.
  • przecier pomidorowy 250 g
  • śmietana 18% 250 ml
  • masło klarowane
  • lubczyk 1 gałązka
  • seler nać 1 gałązka
  • mąka 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

GOŁĄBKI- PRZYGOTOWANIE:

  • ryż wsypać do garnka i zalać 3 szklankami wody, zagotować, nie mieszać, niech na powierzchni pojawią się małe kratery, kiedy wchłonie wodę wyłączyć
  • mięso zemleć i dodać do chłodnego ryżu
  • cebulę skroić w drobną kostkę i dodać do mięsa
  • doprawić solą i pieprzem według uznania
  • z kapusty wyciąć głąb
  • w dużym garnku zagotować wodę i włożyć całą główkę kapusty
  • z zaparzonej kapusty oddzielać pojedyncze liście
  • z liści usunąć nerwy
  • w pojedyncze liście wkładać mięso składając jak w kopertę i zawijać w rulon (wprawa przyjdzie z czasem)
  • kiedy mamy zrobione gołąbki dno garnka wykładamy pozostałymi małymi liśćmi kapusty
  • na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy gołąbki, następnie układamy je piętrowo w garnku
  • całość zalewamy surową wodą, solimy dwie łyżeczki i dodajemy lubczyk i liść selera, gotujemy do miękkości kapusty (uważamy żeby kapusta się nie rozpadła)
  • kiedy kapusta mięknie wlewamy przecier pomidorowy
  • gołąbki wykładamy na półmisek i robimy sos

SOS POMIDOROWY

  • 1/2 kubka zimnej wody
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • zamieszać mątewką i wlać na wrzący pomidorowy wywar
  • zaciągnąć śmietaną i doprawić według uznania

PS. Najlepiej smakują wczesną wiosną, kiedy młoda kapusta jest bardzo delikatna, a my niesamowicie tęsknimy za jej kruchością i posmakiem wiosennej świeżości.

CIEKAWOSTKA

Badacze nie mogą jednoznacznie sprecyzować pochodzenia nazwy “gołąbki”. Twierdzą, że mogliśmy zapożyczyć ją z języków wschodniosłowiańskich. Nazwa miałaby charakter symboliczny tzn., że potrawa dodaje siły i zachowuje w czystości. Inni badacze sugerują pochodzenie z Francji, gdzie arystokracja jadała gołębie pieczone w liściach kapusty, aby zachować delikatność mięsa i jego soczystość.

ŹRÓDŁO:https://nck.pl/projekty-kulturalne/projekty/ojczysty-dodaj-do-ulubionych/ciekawostki-jezykowe/GOLABKI,cltt,G

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *