ZUPA KREM Z DYNI
DODATEK DO OBIADU KOLACJA OBIAD

ZUPA DYNIOWA

Zupa dyniowa to świetny przedsmak drugiego dania. Jak wcześniej wspominałam z dynią w kuchni przyjaźnię się od ponad dwudziestu lat.
W rodzinie uprawiana i przyrządzana była znacznie wcześniej i to na różne sposoby. Dla mnie najsmaczniejsza jest polana zrumienioną bułką tartą jako dodatek do drugiego dania. Serwowanie przepysznej zupy zapoczątkowała moja córka Dobrosława. Ponieważ zasmakowała wszystkim domownikom, to tak sprawdzony i czasami modyfikowany przepis pozostał z nami na dobre. Dlatego też, zupa dyniowa jest podawana na naszym stole każdego roku podczas rodzinnego obiadu w dniu 1 listopada.

Zupa dyniowa- składniki:

  • 1/3 średniej dyni
  • 1 duży ziemniak
  • jedna marchew
  • 1 cebula
  • kawałek białej części pora
  • boczek wędzony(1-8 cieniutkich plastrów)
  • łyżeczka masła/oliwy,
  • 1 łyżeczka płatków chili lub papryki ostrej
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka masła/oliwy
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki mielonej s
  • łyżeczka cukru
  • szczypta kardamonu
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Zupa z dyni- przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, por, zrumienić, dodać przyprawy(oprócz gałki) dorzucić warzywa pokrojone w kostkę, skarmelizować . Zalać wodą.
Gotować do miękkości.
Zblendować, doprawić i dodać gałkę. Można podawać z jogurtem, śmietaną, posypać chili, chipsami z boczku.

PS. Zapewniam, że zupa jest pożywna, niskokaloryczna i przesmaczna. Zachęcam do jesiennych, kulinarnych inspiracji w towarzystwie dyni.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *