Kucharzy NA SŁODKO

ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE-z historią

Rogaliki półfrancuskie po raz pierwszy upiekła moja mamuś jeszcze przed moim przyjściem na świat. Słodkości piekła często. Mój tatuś uwielbiał słodkie przysmaki. Pewnego niedzielnego poranka zapytał czy jest coś ze słodyczy do schrupania? Mama niezadowolona z wypieku oświadczyła, że w piekarniku są niepolukrowane rogaliki, ale raczej nieudane! Tata jednak z kuchni nie wracał gdyż zajadał się rogalami! Rogale półfrancuskie nadziewane surowym jabłkiem od tego dnia zostały wpisane na zawsze do naszych podwieczorków.

ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE- SKŁADNIKI:

  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 5 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 5 dag masła (do stopienia)
  • 20 dag masła(może być margaryna)
  • 1 jajo do smarowania(ja wykorzystuję pozostałe białka)
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania blachy
  • 2 duże jabłka
  • cytryna (dodatek do lukru)
  • cukier puder na lukier

ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE-PRZYGOTOWANIE:

Kiedy rośnie rozczyn obrać jabłka i pokroić w półksiężyce (jeżeli nie robimy masy makowej), można wypełnić też marmoladą.

Mąkę przesiać przez sito. Przygotować rozczyn z drożdży, z lekko ciepłego mleka i 15 dag mąki i łyżki cukru zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Po wyrośnięciu dodać do mąki, dodać żółtka rozmącone z resztą mleka, cukier. Wszystko starannie zagnieść i wyrobić. Dodać stopiony tłuszcz. Ciasto nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

rogaliki półfrancuskie
PO NAŁOŻENIU TŁUSZCZU ZŁOŻYĆ W KOPERTĘ

Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnicę i rozwałkować w kształcie koła, na środek koła wyłożyć miękkie masło 20 dag(w plastrach rozsmarować nożem), ciasto złożyć w kopertę.

rogaliki półfrancuskie
ZWIJANIE W KSIĄŻKĘ
\


Następnie po rozwałkowaniu w prostokąt złożyć na trzy części w książkę i tak wałkować – powtórzyć 4 razy. Na koniec rozwałkować ciasto w prostokąt o grubości 1/2 cm, pokroić pasy o szerokości 10 cm i na równe trójkąty.

rogaliki półfrancuskie
KROJENIE TRÓJKĄTÓW NA ROGALE

Zwijać od podstawy trójkąta tak aby kąt ostry był na wierzchu. Uformować rożek.

MASA MAKOWA

masa makowa
MASA Z BIAŁEGO MAKU

BIAŁY MAK, MASA- SKŁADNIKI:

  • 25 dag białego maku
  • 3 dag masła
  • 15 dag cukru
  • skórka cytrynowa
  • 1 białko
  • orzechy
  • migdały
  • garść rodzynek
  • 3-4 łyżeki miodu

ROGALE PÓŁFRANCUSKIE Z MASĄ MAKOWĄ- PRZYGOTOWANIE:

Mak opłukać (przecedzić przez gęste sito wyłożone delikatnym płótnem) i zalać wrzącą wodą, zostawić na palniku tak długo aż da się rozetrzeć palcami. Następnie starannie odsączyć i zemleć dwa, trzy razy.
Włożyć na rozgrzany tłuszcz i dodać cukier oraz pozostałe składniki(orzechy i migdały zemleć). Smażyć 10-15 minut uważnie mieszając. Dodać pianę z białka. Rogale nadziewać ostudzoną masą.

Piec w temperaturze około 180 C, aż się zarumienią w czasie 20-30 minut.

mak
GOTUJĄCY SIĘ BIAŁY MAK

ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE- LUKIER:

  • około szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka masła
  • wrząca woda około 1/2 szklanki dolewana delikatnie, żeby konsystencja lukru była gęsta(jeżeli wleje się więcej wody dosypać cukru pudru)

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *