KISZONKI Kucharzy SPIŻARNIA/ PIWNICA

KISZONA DYNIA

Kiszona dynia . Prosto, szybko, zdrowo a przede wszystkim niesamowicie smacznie. Jej walory smakowe wyróżniają się z innych kiszonek delikatnością. Kolejnym aspektem jest jej niska kaloryczność. Niektórzy twierdzą, że jest bezsmakowa i tym samym obrażają jej smaczny miąższ, który może być zjadany zarówno na słodko, ostro, kwaśno i w jakich nam tylko przyjdzie do głowy wariacjach kulinarnych. Powiem szczerze jeszcze nigdy nie zawiodłam się na przyrządzanych razem z nią daniach.

SKŁADNIKI dynia kiszona:

dynia pokrojona w paski szerokości 2-3 cm
liść laurowy 2
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżka
1 l wody

kiszona dynia
KISZONA DYNIA

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obrać ze skórki, wybrać pestki i pokroić w paski. Ułożyć w słoiku dodając czosnek i liść laurowy następnie zalać osoloną wodą. Starać się układać w słoju dość ściśle, najlepiej tak żeby nie wypłynęła. O tej porze roku ustawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach dynia jest ukiszona i gotowa do spożycia.
Pestki wykorzystać do wypieków, sałatek, surówek czy podjadania w czasie relaksu.

Kiszona dynia smakiem bardzo podobna jest do ogórka kiszonego. Można ją podawać jako dodatek do obiadu lub do chleba.
Nie musimy szykować surówki, wystarczy plaster smacznej żółtej dyni aby udoskonalić walory naszego obiadu.
Do chleba podajemy zagryzając w całości lub krojąc w plasterki podobnie jak ogórka.

PS.
Przypominam kiszonki są bardzo zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu. Szczególnie o tej porze roku kiedy potrzebujemy wzmożonej odporności.

Polecam przepis na KISZONĄ KAPUSTĘ.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *