KOLACJA Kucharzy OBIAD ŚNIADANIE SPIŻARNIA/ PIWNICA

KISZONA DYNIA

Kiszona dynia . Prosto, szybko, zdrowo a przede wszystkim niesamowicie smacznie. Jej walory smakowe wyróżniają się z innych kiszonek delikatnością. Kolejnym aspektem jest jej niska kaloryczność. Niektórzy twierdzą, że jest bezsmakowa i tym samym obrażają jej smaczny miąższ, który może być zjadany zarówno na słodko, ostro kwaśno i w jakich nam tylko przyjdzie do głowy wariacjach kulinarnych. Powiem szczerze jeszcze nigdy nie zawiodłam się na przyrządzanych razem z nią daniach.

SKŁADNIKI dynia kiszona:

dynia pokrojona w paski szerokości 2-3 cm
liść laurowy 2
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżka
1 l wody

kiszona dynia
KISZONA DYNIA

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obrać ze skórki, wybrać pestki i pokroić w paski. Ułożyć w słoiku dodając czosnek i liść laurowy następnie zalać osoloną wodą. Starać się układać w słoju dość ściśle, najlepiej tak żeby nie wypłynęła. O tej porze roku ustawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach dynia jest ukiszona i gotowa do spożycia.
Pestki wykorzystać do wypieków, sałatek, surówek czy podjadania w czasie relaksu.

PS.
Przypominam kiszonki są bardzo zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu. Szczególnie o tej porze roku kiedy potrzebujemy wzmożonej odporności.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *