EKO NIE WYRZUCAM, WYKORZYSTAM OBIAD

BARSZCZ na wywarze z rosołu

Barszcz, zupa jako dodatek prawie do każdego drugiego dania. Kiedy na moim stole gości rosół, a czołowe miejsce zajmuje on co tydzień w sobotę. To pozostałą jego ilość staram się wykorzystać w inny sposób.
Jedną z propozycji jest barszcz czerwony z burakami w plastrach.

Barszcz to jedna z pierwszych ważniejszych polskich zup, która do dzisiaj jest serwowana na wigilijnych stołach w wielu naszych domach.

barszcz na wywarze z rosołu
DO ROZGRZANIA WYSTARCZY JEDNA CZARKA

BARSZCZ-składniki

  • wywar z rosołu
  • buraki średnie 2 szt
  • liść laurowy duży 1
  • angielskie ziele 5 szt.
  • czosnek 2-3 ząbki
  • grzybek 1-2
  • cebula 1/2
  • dodać coś wędzonego(mogą być 3 plastry np. salami)
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • majeranek 1 łyżka
  • liść lubczyku lub magi
  • ocet lub cytryna
barszcz-buraki

BURAKI I PRZYPRAWY PODKRĘCAJĄCE SMAK BARSZCZU

PRZYGOTOWANIE

Buraki wyszorować, opłukać, obrać ze skórki i pokroić w plastry grubości
1-1/5 cm. Włożyć buraki do garnka zalać do przykrycia wodą i posolić. Doprowadzić do wrzenia, dodając cebulę i pozostałe przyprawy wraz z wędzonką. Następnie dolać wywar. Gotować do miękkości buraków.
Doprawić octem i przyprawami. Barszcz gotowy w około 30-40 minut.
Pozostaje już tylko życzyć kwaśno-czosnkowego smacznego.

PS.
Wywar z rosołu można również zamrozić w słoiku i wykorzystać przy innej okazji.
Plastry buraka podawać jako dodatek do dania głównego(znakomicie smakują-zapewniam), urozmaicić np. serem FETA.
Pamiętajmy, że burak czerwony ma wpływ na krążenie krwi, dostarcza wielu witamin.

CIEKAWOSTKA

Pierwsza wzmianka o barszczu pojawiła się w XVI wieku. Napisał o nim Mikołaj Rej w swoim dziele “Żywot człowieka poczciwego” z 1567 r.
Dawniej zupy nazywano “polewki” albo “bryje”.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *