Kucharzy POLECAM ŚWIĘTA/ OKOLICZNOŚCI

ROLMOPSY

ROLMOPSY
PIĘKNIE ZROLOWANY ŚLEDZIK

Rolmopsy, to dla mnie śledzie w najlepszej postaci. Pięknie podane, zrolowane, odfiletowane. Wypełnione marchewką, gorczycą, aromatycznym pieprzem, cebulką skrojoną w cienkie piórka. Jednym słowem idealnie podane do spożycia bez wysiłku. Mogą być długo przechowywane. A, wcześniej przygotowane, przed świętami idealnie nabiorą mocy i przejdą zalewą octową. Wypełniająca je gorczyca cudownie spęcznieje i wtedy najbardziej lubię ja nagryzać. Dodaje ostrości naszym rolmopsom.

rolmopsy
WNĘTRZE ROLMOPSA W TRAKCIE PRZYGOTOWAŃ
rolmopsy
ROLMOPSY W ŚWIĄTECZNEJ SCENERII

To prawie egzotyczne danie. Ponadto śledź na rolmopsa musi być bez skórki. Na sklepowych półkach znajdziemy rolmopsy, ale daleko im do domowego wyrobu i smaku.

ROLMOPSY SKŁADNIKI:

  • śledź solony 1 kg (filety, najlepiej matias)
  • marchew 1 szt.
  • ogórek kiszony 2 szt.
  • cebula 1-2 szt.
  • pieprz
  • gorczyca
  • drewniane wykałaczki

PRZYGOTOWANIE:

  • śledzie płuczemy
  • marchew ucieramy na tarce (drobne oczka)
  • ogórki obieramy ze skórki i kroimy w słupki
  • cebulę kroimy w półksiężyce
  • wewnętrzną część śledzia posypujemy pieprzem, marchewką,gorczycą, od strony główki układamy cebulę i ogórka
  • zawijamy śledzia, po zawinięciu ogonek musi być na wierzchu
  • spinamy dwoma wykałaczkami
  • zalewamy zimną zalewą octową, pozostawiamy najlepiej do drugiego dnia

ZALEWA OCTOWA

  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 szklanki wody

Zalewę octową zagotować. Pozostałą zalewę można przetrzymywać w lodówce.

PS. Pamiętajcie nie moczcie śledzi! Wymoczone śledzie w ogóle nie mają smaku. Obecnie śledzie wcale nie są takie słone. Najlepiej je tylko wypłukać i przystąpić do przyrządzania.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

r

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *