POLECAM

ZALEWA OCTOWA

Zalewa octowa jest wspaniale wymyślonym przez ludzi kulinarnym tworem. Spokojnie zabezpiecza nam na długi okres czasu jedzenie. Doskonale wiemy, że idealnie przechowujemy w takiej zalewie przetwory na zimę. Możemy spokojnie przetrzymywać również ryby w słoikach.

ZALEWA OCTOWA
KĄPIEL PRZYPRAW W OCCIE

zalewa octowa-SKŁADNIKI

  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 szklanki wody
  • liść laurowy
  • angielskie ziele
  • cebula

Uważam, że to najlepsze sprawdzone proporcje. Oczywiście jeżeli potrzebujemy więcej zalewy podwajamy ilość składników.

PRZYGOTOWANIE

W przygotowaniu zalewy wszystko zależy do czego ją przygotowujemy.
Możemy zalewę zagotować bez przypraw. Jeżeli ma ona być do śledzi zielonych czy rolmopsów to zagotowujemy ją bez cebuli. Natomiast z zielem angielskim i liściem laurowym.
Do grzybków marynowanych gotujemy sam wywar octowy bez dodatków ponieważ małą cebulkę, ziele i liść oraz gorczycę umieszczamy w słoiku razem z grzybami, a potem zalewamy octem.
Ilość przypraw dodawanych do zalewy octowej również jest zależna od tego do jakiej potrawy ją przygotowujemy.

Zalewa octowa z przyprawami czy bez musi zawsze być zagotowana.

PS. Pamiętajcie śledzie solone, rolmopsy zalewamy zimną zalewą. Ryby smażone oprószone samą mąką możemy zalać gorącą zalewą octową. Ja nie panieruję ryb, ale jeżeli ktoś lubi panierkę to należy zalać ryby zimną zalewą bo panierka odejdzie. Grzyby, paprykę zalewamy gorącym płynem.

Zalewę octową możesz wykorzystać do przygotowania ROLMOPSÓW i PRAWDZIWKÓW W OCCIE.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *