POLECAM

ŚLEDZIE ZIELONE W OCCIE

Śledzie zielone w occie to potrawa dla lubiących kwaśne potrawy na każdą okazję.
Śledzie te nie goszczą na moim stole tak często, ale w czasie świąt pałaszuję je z wielkim apetytem. Ogólnie przetwory w occie to moje ulubione dania. Zielone śledzie bardzo dobrze smakują zaraz po usmażeniu, ale mają ości(trzeba uważać). Po umieszczeniu ich w zalewie octowej ości miękną i właściwie się ich nie wyczuwa.

śledzie zielone w occie
W PRZYGOTOWANIU

śledzie zielone w occie SKŁADNIKI:

  • śledzi zielonych(filety) 1,5 kg
  • marchew 1
  • ziele angielskie 10 kule
  • liść laurowy 5 szt.
  • cebula 2 szt.
  • mąka do obtaczania filetów
  • oliwa do smażenia
  • do tych śledzi sól (one nie są solone)
śledzie zielone w occie
WERSJA JESZCZE NA PATELNI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • śledzie płuczemy
  • pozostawiamy, żeby ociekły
  • odkrawamy płetwy
  • solimy
  • pozostawiamy na 5-10 minut
  • panierujemy w mące
  • smażymy
  • odkładamy do głębokiego naczynia
  • marchew kroimy w cienkie krążki
  • cebulę kroimy w krążki lub półksiężyce
  • wrzucamy marchew i cebulę na pozostały tłuszcz
  • smażymy około 5 min.
  • marchew i cebulę dodajemy do usmażonych śledzi
  • zalewamy gorącą zalewą octową (do podanego przepisu zalewy octowej dodać angielskie ziele i liście laurowe)

Śledzie można przygotować wcześniej są smaczniejsze.

Przepis na zalewę octową znajdziesz TUTAJ.
A może chcesz przygotować śledzie w innej formie to polecam przepis na ROLMOPSY.

OSTATNIE WPISY

PODOBNE WPISY

Polub i udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *